Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocuklarda kendisini çok fazla hareketlilik, dikkatte problemler yaşama ve istekleri erteleyememe belirtileriyle gösteren bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar ulaşabilecekleri kapasitelerinin daha altında başarı ve çaba gösterirler. Bu çocuklarda gün içinde dalgınlık, unutkanlık gibi davranışlara da oldukça fazla rastlanır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısının konulabilmesi için, en az belirtilerin 6 aydan beri devam ediyor olması gerekir. Ayrıca çocuklar belirtileri hem okullarında hem de evlerinde göstermelidir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Bazı İşaretleri

Ailelere Evde Yapılabilecek Bazı Öneriler:

Dikkat eksikliği bulunan çocuklarda el ve göz koordinasyonunun geliştirilmesi için çalışmalar yapmak faydalıdır. Bu çalışmalara örnek olarak; çocuğun kendi kendine kıyafetlerini giymesi, oyun hamuru ile şekiller verme uygulamaları, parmak boya yapma, boya kalemleri ile resim yapmak gösterilebilir.

Bu çocuklara şekil-zemin algılarına yönelik uygulamalarda yapılır. Şekil- zemin algısı daha detaylı görebilme becerisidir. Daha detaylı görebilmek dikkati bir odakta daha uzun süre toplamayı gerektirir. Dikkati toplama çalışmalarına basit örnek olarak aileler; çocukla iki resim arasında olan farkları bulma, puzzle yapma, çeşitli yaş düzeylerine uygun zekâ oyunları oynama gibi uygulamalarda bulunabilir.

Hiperaktivite olan çocuklarda ise çocuk motive edilmedi, çocuğa anlatılan kurallarda tutarlı, devamlı ve istikrarlı olunmalıdır. Çocuklara anlatılan bilgilerde görsel, işitsel ve duyusal uyaranlardan faydalanılmalıdır. Fiziksek cezalardan özellikle de şiddetten mutlak surette uzak durulmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mert Pırıldar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler