"Sakarya Üniversitesi Artık Sahada"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, mukayeseli üstünlüğe sahip oldukları alanlarda Türkiye’nin kalkınma önceliklerine destek olduklarını ifade ederek, “Artık şunu rahatlıkla söyleyebileceğiz: Öğrencisi ve araştırma kapasitesi ile SAÜ artık sahadadır” dedi.

"Sakarya Üniversitesi Artık Sahada"
Haber albümü için resme tıklayın

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 2019-2020 Akademik Yılı Akademik Kurulu toplantısı, SAÜ Kongre ve Kültür Merkezi Nevzat Kor salonunda gerçekleştirildi. Hayırseverliği ile de tanınan İş insanı Haşim Gürdamar’a Fahri Doktora unvanının da tevdi edildiği programa Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kaymakam ve belediye başkanları, daire müdürleri, iş dünyasının temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Akademik Kurul açılış konuşmasını kalabalık topluluğa yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesinin 1992 yılında kurulmasına rağmen 49 yıldır Yükseköğretim Kurumu olarak Sakarya’da bulunduğunu hatırlatarak, Üniversite’nin yarım asrı geride bırakmak üzere olduğunu söyledi. SAÜ’nün bugüne kadar 190 bin mezun verdiğini belirten Savaşan, “Siyaset, akademi, bürokrasi, kültür-sanat-edebiyat ve özel sektöre nitelikli insan gücü sağlamış ve yaklaşık 55 bin öğrencisi ile en iyi şekilde görevini ve üstlendiği misyonun gereklerini yerine getirmeye gayret eden bir kurumdur” dedi.

Eğitim, Araştırma, Toplumsal Yarar

Üniversitelerin ‘eğitim’, ‘araştırma’ ve ‘toplumsal yarar üretme’ olmak üzere üç temel fonksiyonu bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaşan, “Her üç alanla ilgili durumumuzu tespit ettik ve yol haritamızı belirledik. Potansiyelimizi etkin kullanmamızın önündeki engelleri, oluşan tıkanıklıkları saptadık. Bunları ancak ‘iyi yönetişim’ anlayışı içinde aşacağımızı biliyoruz. Bunun için sadece öğrencilerimiz, hocalarımız ve idari personelimizin katkılarını almakla yetinmiyor tüm paydaşlarımızı süreçlere dâhil ediyoruz” diye konuştu.

İki temel ilke: Yönetişim ve Takdir

Sektörel entegrasyonu en üst seviyeye çıkarmaya, kamu ve özel sektörel paydaşların daha baştan işin içinde olmasına önem verdiklerini anlatan Savaşan, “İki temel ilkemiz var: Paydaşlarımızı süreçlere dâhil edelim ve Ar-Ge, proje, danışmanlık, yayın, eğitim konularında kuruma daha fazla katkı sunanların gayretini takdir edelim, ödüllendirelim” şeklinde konuştu.

15 ayda yapılanlar

15 ayda yapılan çalışmaları da değerlendiren Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Önce mekân’ dedik. Öğrencilerimize verdiğimiz değerinin en somut adımlarını atmayı önemsedik, eğitim ortamlarında ve laboratuvarlarda iyileştirmelere başladık. ‘Yaşayan Kampüs’ konsepti ile öğrencilerimize her türlü sosyal, kültürel ve rekreasyon faaliyetlerine imkan sunacak yeni ortamları oluşturmaya, mevcutları iyileştirmeye başladık. İlkbaharla birlikte öğrencilerimiz kampüslerimizi daha da sevecek burada daha fazla vakit geçirecekler, akademisyenlerimiz 7/24 yaşayan kampüsle işlerini daha iyi takip edebilecekler; personelimizi aileleri ile birlikte kampüsümüzde daha fazla ağırlayabileceğiz. Üniversitelerin asli fonksiyonu hiç şüphesiz ki eğitim fonksiyonudur. SAÜ’de müfredatın paydaşların görüşü alınarak yenilenmesi bir gelenektir. Güncelleme kapsamında bu yıl yaklaşık 420 derste değişiklik yaptık, 220 yeni ders tanımladık. Lisans ve lisansüstü yönetmelikleri revize ettik ve ilgili yönergeleri çıkardık. Birimlerimiz hummalı bir çalışma sergiledi, ilgili komisyonlar çok yoğun çalıştı. Kendilerine müteşekkiriz. Somut sonuçları artan ortalama başarı bağlamında bu yıldan itibaren alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Uygulamalı eğitim- sektörle entegrasyon

Eğitimde ana amaçlarının, öğrencilerin piyasaya daha iyi hazırlanmalarını ve iş hayatına önde başlamalarını temin etmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatih Savaşan, “İftiharla ifade ediyorum ki kısa adı UMDE olan Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi ve +1 modeli ilk defa SAÜ’de uygulandı. Şimdi tüm Türkiye’ye yayılıyor. Tüm uygulamalı eğitim modellerimizde amacımız öğrencimizin sektöre hazırlanması, kırmızı çizgimiz ise lisans öğrencilerimizin ara elemana dönüştürülmesine izin vermemektir. Zira inanıyoruz ki onlar bu memleket daha fazlasını verebilirler. ‘İşyeri Fakültede’ modeli Bilgisayar ve Bilişim Fakültemizde uygulanan ilave bir model. Toyota, Ford ve Kuveyt Türk’le devam eden modele geçen hafta itibariyle Ford Otosan eklendi. Başta dekanımız olmak üzere emeği geçen tüm hocalarımıza müteşekkirim. Harika işler çıkaran gençlerimize teşekkür ederim” diye konuştu.

Sektör Dersleri

Bu yıl sektörel entegrasyonda attıkları yeni adımın sektör dersleri olduğunu ifade eden Rektör Savaşan, “Bu modelle teori ile uygulama arasında bulunması muhtemel boşluğu doldurması için sektöre imkân veriyoruz. Ders içeriğini firmalarla oluşturuyor, firmaların tespit ettiği profesyoneller ve hocalar marifeti ile dersleri yürütüyoruz. Sektör Dersleri modeli bizim ve sektörün ihtiyacını gidermeye aday bir modeldir. İş dünyasını heyecanlandırdı. Toyota, Türksat, TEİ, Uzay Ajansı gibi ulusal kurumlar yanında şehrimizdeki birlikler ve firmalar tarafından 16 lisans ve 11 yüksek lisans dersi müfredatımıza ilave edildi. İnanıyorum ki bu sayı çok daha artacak, 80’ler mertebesine çıkacaktır. Üniversite-sanayi işbirliğini sınıflara taşıyan eğitime entegre eden bu sisteme dahil olmak isteyen çok sayıda firma işin önemini bize göstermektedir. İddialıyız. Bu model sadece teori ile uygulama arasındaki boşluğu gidermeyecek; öğrenciye sağladığı network imkânının vereceği ilave istihdam şansı ile yine Türkiye’ye model olacaktır” şeklinde konuştu.

Sosyal Transkript

“Sadece dersle ilgilenen bir üniversite öğrencisi ziyandadır, diye düşünüyoruz. İyi öğrenci sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere de zaman ayırır” diyen Savaşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zaten gururla ifade ediyorum ki öğrencilerimiz bunun farkındadır. Kongre Merkezimiz ve fakültelerdeki salonlarımız tam kapasite çalışmaktadır. Biz öğrencileri teşvik etmek ve sosyal faaliyetlerini belgelendirmelerini sağlamak üzere bu yıl ‘Sosyal Transkript’ uygulamasını başlattık. ‘Türkiye’de bir ilk olan bu uygulama ile SAÜ model oluşturmaya devam etmektedir. Tüm bu çalışmalar nedeniyle Öğrenci Dekanlığımıza, Rektör Yardımcımız Barış Tamer Tonguç ve ilgili komisyonların üyeleri hocalarıma teşekkür ederim.”

Ar-Ge Uyumunu Artırma Projesi

Ülke olarak orta gelir tuzağından çıkılmasının, ekonomik büyümede ve kalkınmada oluşturulan başarı hikayesinin kesintiye uğramamasının Ar-Ge tabanlı üretim yapılmasına bağlı olduğunu vurgulayan Savaşan, “Bu dönem itibariyle başlatacağımız pilot uygulama ile SAÜ’yü ilk üçte kazanan ve ilk yıl sonunda seçeceğimiz başarılı öğrencileri laboratuvarlara sokacak, projelere entegre edecek ve bu sayede Ar-Ge uyumu yüksek mezunlar vereceğiz. Böylece mühendislik fakültelerimiz, sağlık ve fen bilimlerinin tüm bölümleri Ar-Ge kültürü kazanmış, projelerde görev almış, tabir caizse laboratuvar tozu yutmuş öğrenciler mezun edecekler. Bu mezunlar hem bizim hem de diğer üniversitelerin lisansüstü programlarının daha etkin olmalarına yardımcı olacak, özel sektör Ar-Ge uyumu yüksek, vasıflı mezunlarla tanışmış olacak. Pilot uygulamalara bu dönem başlıyoruz. Üniversite tercih dönemine doğru bunu bir model olarak aday öğrencilerimize duyuracağız. Bu da bir SAÜ markası olarak eminim ki diğer yükseköğrenim kurumlarının ilgisini çekecek” diye konuştu. Savaşan, üniversitenin savunma ve otomotiv, siber güvenlik, doku kültürü laboratuvarı ile tarım, Ortadoğu çalışmaları, İslam ekonomisi ve finansı, diaspora çalışmaları, Osmanlı araştırmaları, göç araştırmaları alanlarında elde ettiği ivmeyi önemsemekte olduğun belirterek, “Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz bu alanlar başta olmak üzere Ar-Ge’yi tüm alanlarda artırmayı ve kültür haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Projeler

Üniversitede yapılan projelere ilişkin de bilgi veren Rektör Savaşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitemiz bu yıl 7 adet TÜBİTAK 1001 projesi, 9 adet TÜBİTAK 1002 projesi, 3 adet TÜBİTAK TEYDEB 1505 ve 3501 projesi, 1 adet SSB projesi, 2 adet ulusal ajans projesi ve 1 adet marka projesi almıştır. Sosyal ve teknik birimlerimizden proje alan tüm değerli hocalarımı ve proje ekiplerini tebrik ediyor, üniversitemiz adına her birine teşekkürlerimi sunuyorum. Kısacası mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz araştırma alanlarına odaklanarak şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin politika önceliklerine en yüksek desteği verme çabasındayız. Ar-Ge stratejimizi belirledik. Araştırma merkezlerini gözden geçirdik, teknik ve sosyal alanlarda öne çıkan merkezleri daha fazla destekleyecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Teknokentimizle ve TTO ile daha sıkı işbirliği içinde çalışmaya başladık ve sanayi-üniversite işbirliğinde çıtayı yükselttik. Teknokent Genel Müdürümüz Şakir Görmüş’e ve Teknokent çalışanlarına teşekkür ederim.”

Envanter ve eşleştirme

Cihaz, malzeme ve altyapı envanterini çıkararak, dijital ortama taşıdıklarını aktaran Savaşan, artık sorunu olan sanayinin, Türkiye’nin neresinde olursa olsun SAÜ’nün ürettiği bilimden faydalanarak neleri çözebileceğini rahatlıkla görebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Savaşan, “Hocalarımızın uzmanlık alanlarını ayrıntılara inerek çıkarıyoruz. Araştırma ve araştırmacı altyapımızla sektör sorunlarını eşleştirme imkânımızı ve hızımızı iyileştiriyoruz. Artık Türkiye’nin her yerinden firmalar bizi bulabilecekler. Sorunlarını çözdükçe sanayi ile işbirliğimiz daha da güçlenecek. Tüm bu çalışmalar için Rektör Yardımcımız Hatem Akbulut’a ve bağlı komisyon üyeleri hocalarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

Patent ve ticarileşme

Fikri Mülkiyet Hakları altyapısını da oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Patent sayısını artırmakla kalmayacağız, ticarileşen patentlerin peşine düşeceğiz demiştik. Zira biliyoruz ki ticarileşen patent, teknolojik ürün anlamına gelir. İthalatı azaltıcı veya ihracatı artırıcı etkisi ile üniversitelerin ülke kalkınmasına somut katkısının en güzel örneğini oluşturur. Bu konuda somut sonuçlar gelmeye başladı. Gelecek ayın 14’ünde ilk ticarileşmenin lansmanını bu salonda yapacağız. İnanıyorum ki gelecek akademik yılda tamamlanmış en az üç ticarileşme haberi ile karşınızda olacağız. Oğuz Karabay ve Mustafa Zengin hocalarımıza teşekkür ederim” dedi.

“SAÜ sahada!”

Öğrencisi ve araştırma kapasitesiyle Sakarya Üniversitesinin artık sahada olduğunu vurgulayan Rektör Savaşan, “Diğer bir somut adım Toyota ile Ar-Ge işbirliğimiz. Bilgisayar ve Bilişim Fakültemiz ile Mühendislik Fakültemiz firmanın projelendirdiği onlarca sorunun çözümünde yer alacaklar. Başta dekan ve bölüm başkanlarımız olmak üzere hocalarımıza teşekkür ederim. Bu kapsamda bir işbirliği inşallah bizi yeni hedefler belirlemeye itecektir. Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz alanlarda Türkiye’nin kalkınma önceliklerine destek oluyoruz. ‘Kritik Altyapılar için Test Yatakları’ projesinin lansmanını Savunma Sanayi Başkanımızın katılımıyla Ankara’da bu ay sonunda gerçekleştireceğiz. İbrahim Özçelik hocaya ve ekibine müteşekkirim. Artık şunu rahatlıkla söyleyebileceğiz: Öğrencisi ve araştırma kapasitesi ile SAÜ artık sahadadır” diye konuştu.

Uluslararasılaşma

“Hedeflerimizden birisi artan uluslararasılaşmaydı” diyen Savaşan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yıl nitelikten taviz vermeden hatta bazı alanlarda kayda değer bir şekilde artırarak uluslararası öğrenci kaydımızda yüzde 60’lık bir yükseliş sağladık. Başta Rektör Yardımcımız Barış Tamer Tonguç olmak üzere Hakan Aslan hocamıza ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğüne teşekkür ederim. Uluslararası öğrenci sayımızı artırmak için İngilizce lisans ve lisansüstü programlarımızı artırıyoruz. Bir lisans ve beş lisansüstü İngilizce programı açtık. Gelecek yıl için YÖK’e yeni İngilizce lisans ve lisansüstü programlar teklif ettik. Bu sayede sadece farklı kulvarda koşmayı hedefleyen Türk öğrenciler yanında, daha nitelikli uluslararası öğrenci alabilecek. Öğrenci değişiminde de bir ivme kazanacağız. Böylece Erasmus kapsamında giden öğrenci ile gelen öğrenci sayısı arasındaki farkı azaltacağız. Ortak lisansüstü programlar açacağız. Hâlihazırda İslam Ekonomisi ve Finansı alanında Malezya INCEIF ile ortak program açma çalışmamız sürüyor. Gelecek üç yılda gelen değişim öğrenci sayımızı en az beşe, yabancı öğretim üyesi sayımızı üçe ve uluslararası öğrenci sayımızı niteliği artırarak en az ikiye katladığımızda daha renkli bir SAÜ ve daha renkli bir Sakarya’ya da ulaşmış olacağız. Bir diğer çabamız kendi uluslararası öğrenci seçme sınavımızı yapmamız üzerine. Arkadaşlarımız Ocak ayından itibaren birçok ülkede kendi sınavımızı yapmak üzere hazırlıklarını yapıyorlar.”

Soru-cevap

Fahri Doktora töreninin ardından devam eden Akademik Kurul toplantısında daha sonra sahneye Prof. Dr. Fatih Savaşan ile Rektör yardımcıları çıkarak, akademisyenlerin sorularını yanıtladılar.

Sakarya Yenihaber

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 2019-2020 Akademik Yılı Akademik Kurulu toplantısı, SAÜ Kongre ve Kültür Merkezi Nevzat Kor salonunda gerçekleştirildi. Hayırseverliği ile de tanınan İş insanı Haşim Gürdamar’a Fahri Doktora unvanının da tevdi edildiği programa Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kaymakam ve belediye başkanları, daire müdürleri, iş dünyasının temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Akademik Kurul açılış konuşmasını kalabalık topluluğa yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Üniversitesinin 1992 yılında kurulmasına rağmen 49 yıldır Yükseköğretim Kurumu olarak Sakarya’da bulunduğunu hatırlatarak, Üniversite’nin yarım asrı geride bırakmak üzere olduğunu söyledi. SAÜ’nün bugüne kadar 190 bin mezun verdiğini belirten Savaşan, “Siyaset, akademi, bürokrasi, kültür-sanat-edebiyat ve özel sektöre nitelikli insan gücü sağlamış ve yaklaşık 55 bin öğrencisi ile en iyi şekilde görevini ve üstlendiği misyonun gereklerini yerine getirmeye gayret eden bir kurumdur” dedi.

Eğitim, Araştırma, Toplumsal Yarar

Üniversitelerin ‘eğitim’, ‘araştırma’ ve ‘toplumsal yarar üretme’ olmak üzere üç temel fonksiyonu bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaşan, “Her üç alanla ilgili durumumuzu tespit ettik ve yol haritamızı belirledik. Potansiyelimizi etkin kullanmamızın önündeki engelleri, oluşan tıkanıklıkları saptadık. Bunları ancak ‘iyi yönetişim’ anlayışı içinde aşacağımızı biliyoruz. Bunun için sadece öğrencilerimiz, hocalarımız ve idari personelimizin katkılarını almakla yetinmiyor tüm paydaşlarımızı süreçlere dâhil ediyoruz” diye konuştu.

İki temel ilke: Yönetişim ve Takdir

Sektörel entegrasyonu en üst seviyeye çıkarmaya, kamu ve özel sektörel paydaşların daha baştan işin içinde olmasına önem verdiklerini anlatan Savaşan, “İki temel ilkemiz var: Paydaşlarımızı süreçlere dâhil edelim ve Ar-Ge, proje, danışmanlık, yayın, eğitim konularında kuruma daha fazla katkı sunanların gayretini takdir edelim, ödüllendirelim” şeklinde konuştu.

15 ayda yapılanlar

15 ayda yapılan çalışmaları da değerlendiren Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Önce mekân’ dedik. Öğrencilerimize verdiğimiz değerinin en somut adımlarını atmayı önemsedik, eğitim ortamlarında ve laboratuvarlarda iyileştirmelere başladık. ‘Yaşayan Kampüs’ konsepti ile öğrencilerimize her türlü sosyal, kültürel ve rekreasyon faaliyetlerine imkan sunacak yeni ortamları oluşturmaya, mevcutları iyileştirmeye başladık. İlkbaharla birlikte öğrencilerimiz kampüslerimizi daha da sevecek burada daha fazla vakit geçirecekler, akademisyenlerimiz 7/24 yaşayan kampüsle işlerini daha iyi takip edebilecekler; personelimizi aileleri ile birlikte kampüsümüzde daha fazla ağırlayabileceğiz. Üniversitelerin asli fonksiyonu hiç şüphesiz ki eğitim fonksiyonudur. SAÜ’de müfredatın paydaşların görüşü alınarak yenilenmesi bir gelenektir. Güncelleme kapsamında bu yıl yaklaşık 420 derste değişiklik yaptık, 220 yeni ders tanımladık. Lisans ve lisansüstü yönetmelikleri revize ettik ve ilgili yönergeleri çıkardık. Birimlerimiz hummalı bir çalışma sergiledi, ilgili komisyonlar çok yoğun çalıştı. Kendilerine müteşekkiriz. Somut sonuçları artan ortalama başarı bağlamında bu yıldan itibaren alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Uygulamalı eğitim- sektörle entegrasyon

Eğitimde ana amaçlarının, öğrencilerin piyasaya daha iyi hazırlanmalarını ve iş hayatına önde başlamalarını temin etmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fatih Savaşan, “İftiharla ifade ediyorum ki kısa adı UMDE olan Uygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi ve +1 modeli ilk defa SAÜ’de uygulandı. Şimdi tüm Türkiye’ye yayılıyor. Tüm uygulamalı eğitim modellerimizde amacımız öğrencimizin sektöre hazırlanması, kırmızı çizgimiz ise lisans öğrencilerimizin ara elemana dönüştürülmesine izin vermemektir. Zira inanıyoruz ki onlar bu memleket daha fazlasını verebilirler. ‘İşyeri Fakültede’ modeli Bilgisayar ve Bilişim Fakültemizde uygulanan ilave bir model. Toyota, Ford ve Kuveyt Türk’le devam eden modele geçen hafta itibariyle Ford Otosan eklendi. Başta dekanımız olmak üzere emeği geçen tüm hocalarımıza müteşekkirim. Harika işler çıkaran gençlerimize teşekkür ederim” diye konuştu.

Sektör Dersleri

Bu yıl sektörel entegrasyonda attıkları yeni adımın sektör dersleri olduğunu ifade eden Rektör Savaşan, “Bu modelle teori ile uygulama arasında bulunması muhtemel boşluğu doldurması için sektöre imkân veriyoruz. Ders içeriğini firmalarla oluşturuyor, firmaların tespit ettiği profesyoneller ve hocalar marifeti ile dersleri yürütüyoruz. Sektör Dersleri modeli bizim ve sektörün ihtiyacını gidermeye aday bir modeldir. İş dünyasını heyecanlandırdı. Toyota, Türksat, TEİ, Uzay Ajansı gibi ulusal kurumlar yanında şehrimizdeki birlikler ve firmalar tarafından 16 lisans ve 11 yüksek lisans dersi müfredatımıza ilave edildi. İnanıyorum ki bu sayı çok daha artacak, 80’ler mertebesine çıkacaktır. Üniversite-sanayi işbirliğini sınıflara taşıyan eğitime entegre eden bu sisteme dahil olmak isteyen çok sayıda firma işin önemini bize göstermektedir. İddialıyız. Bu model sadece teori ile uygulama arasındaki boşluğu gidermeyecek; öğrenciye sağladığı network imkânının vereceği ilave istihdam şansı ile yine Türkiye’ye model olacaktır” şeklinde konuştu.

Sosyal Transkript

“Sadece dersle ilgilenen bir üniversite öğrencisi ziyandadır, diye düşünüyoruz. İyi öğrenci sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere de zaman ayırır” diyen Savaşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zaten gururla ifade ediyorum ki öğrencilerimiz bunun farkındadır. Kongre Merkezimiz ve fakültelerdeki salonlarımız tam kapasite çalışmaktadır. Biz öğrencileri teşvik etmek ve sosyal faaliyetlerini belgelendirmelerini sağlamak üzere bu yıl ‘Sosyal Transkript’ uygulamasını başlattık. ‘Türkiye’de bir ilk olan bu uygulama ile SAÜ model oluşturmaya devam etmektedir. Tüm bu çalışmalar nedeniyle Öğrenci Dekanlığımıza, Rektör Yardımcımız Barış Tamer Tonguç ve ilgili komisyonların üyeleri hocalarıma teşekkür ederim.”

Ar-Ge Uyumunu Artırma Projesi

Ülke olarak orta gelir tuzağından çıkılmasının, ekonomik büyümede ve kalkınmada oluşturulan başarı hikayesinin kesintiye uğramamasının Ar-Ge tabanlı üretim yapılmasına bağlı olduğunu vurgulayan Savaşan, “Bu dönem itibariyle başlatacağımız pilot uygulama ile SAÜ’yü ilk üçte kazanan ve ilk yıl sonunda seçeceğimiz başarılı öğrencileri laboratuvarlara sokacak, projelere entegre edecek ve bu sayede Ar-Ge uyumu yüksek mezunlar vereceğiz. Böylece mühendislik fakültelerimiz, sağlık ve fen bilimlerinin tüm bölümleri Ar-Ge kültürü kazanmış, projelerde görev almış, tabir caizse laboratuvar tozu yutmuş öğrenciler mezun edecekler. Bu mezunlar hem bizim hem de diğer üniversitelerin lisansüstü programlarının daha etkin olmalarına yardımcı olacak, özel sektör Ar-Ge uyumu yüksek, vasıflı mezunlarla tanışmış olacak. Pilot uygulamalara bu dönem başlıyoruz. Üniversite tercih dönemine doğru bunu bir model olarak aday öğrencilerimize duyuracağız. Bu da bir SAÜ markası olarak eminim ki diğer yükseköğrenim kurumlarının ilgisini çekecek” diye konuştu. Savaşan, üniversitenin savunma ve otomotiv, siber güvenlik, doku kültürü laboratuvarı ile tarım, Ortadoğu çalışmaları, İslam ekonomisi ve finansı, diaspora çalışmaları, Osmanlı araştırmaları, göç araştırmaları alanlarında elde ettiği ivmeyi önemsemekte olduğun belirterek, “Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz bu alanlar başta olmak üzere Ar-Ge’yi tüm alanlarda artırmayı ve kültür haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Projeler

Üniversitede yapılan projelere ilişkin de bilgi veren Rektör Savaşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitemiz bu yıl 7 adet TÜBİTAK 1001 projesi, 9 adet TÜBİTAK 1002 projesi, 3 adet TÜBİTAK TEYDEB 1505 ve 3501 projesi, 1 adet SSB projesi, 2 adet ulusal ajans projesi ve 1 adet marka projesi almıştır. Sosyal ve teknik birimlerimizden proje alan tüm değerli hocalarımı ve proje ekiplerini tebrik ediyor, üniversitemiz adına her birine teşekkürlerimi sunuyorum. Kısacası mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz araştırma alanlarına odaklanarak şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin politika önceliklerine en yüksek desteği verme çabasındayız. Ar-Ge stratejimizi belirledik. Araştırma merkezlerini gözden geçirdik, teknik ve sosyal alanlarda öne çıkan merkezleri daha fazla destekleyecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Teknokentimizle ve TTO ile daha sıkı işbirliği içinde çalışmaya başladık ve sanayi-üniversite işbirliğinde çıtayı yükselttik. Teknokent Genel Müdürümüz Şakir Görmüş’e ve Teknokent çalışanlarına teşekkür ederim.”

Envanter ve eşleştirme

Cihaz, malzeme ve altyapı envanterini çıkararak, dijital ortama taşıdıklarını aktaran Savaşan, artık sorunu olan sanayinin, Türkiye’nin neresinde olursa olsun SAÜ’nün ürettiği bilimden faydalanarak neleri çözebileceğini rahatlıkla görebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Savaşan, “Hocalarımızın uzmanlık alanlarını ayrıntılara inerek çıkarıyoruz. Araştırma ve araştırmacı altyapımızla sektör sorunlarını eşleştirme imkânımızı ve hızımızı iyileştiriyoruz. Artık Türkiye’nin her yerinden firmalar bizi bulabilecekler. Sorunlarını çözdükçe sanayi ile işbirliğimiz daha da güçlenecek. Tüm bu çalışmalar için Rektör Yardımcımız Hatem Akbulut’a ve bağlı komisyon üyeleri hocalarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

Patent ve ticarileşme

Fikri Mülkiyet Hakları altyapısını da oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Patent sayısını artırmakla kalmayacağız, ticarileşen patentlerin peşine düşeceğiz demiştik. Zira biliyoruz ki ticarileşen patent, teknolojik ürün anlamına gelir. İthalatı azaltıcı veya ihracatı artırıcı etkisi ile üniversitelerin ülke kalkınmasına somut katkısının en güzel örneğini oluşturur. Bu konuda somut sonuçlar gelmeye başladı. Gelecek ayın 14’ünde ilk ticarileşmenin lansmanını bu salonda yapacağız. İnanıyorum ki gelecek akademik yılda tamamlanmış en az üç ticarileşme haberi ile karşınızda olacağız. Oğuz Karabay ve Mustafa Zengin hocalarımıza teşekkür ederim” dedi.

“SAÜ sahada!”

Öğrencisi ve araştırma kapasitesiyle Sakarya Üniversitesinin artık sahada olduğunu vurgulayan Rektör Savaşan, “Diğer bir somut adım Toyota ile Ar-Ge işbirliğimiz. Bilgisayar ve Bilişim Fakültemiz ile Mühendislik Fakültemiz firmanın projelendirdiği onlarca sorunun çözümünde yer alacaklar. Başta dekan ve bölüm başkanlarımız olmak üzere hocalarımıza teşekkür ederim. Bu kapsamda bir işbirliği inşallah bizi yeni hedefler belirlemeye itecektir. Mukayeseli üstünlüğe sahip olduğumuz alanlarda Türkiye’nin kalkınma önceliklerine destek oluyoruz. ‘Kritik Altyapılar için Test Yatakları’ projesinin lansmanını Savunma Sanayi Başkanımızın katılımıyla Ankara’da bu ay sonunda gerçekleştireceğiz. İbrahim Özçelik hocaya ve ekibine müteşekkirim. Artık şunu rahatlıkla söyleyebileceğiz: Öğrencisi ve araştırma kapasitesi ile SAÜ artık sahadadır” diye konuştu.

Uluslararasılaşma

“Hedeflerimizden birisi artan uluslararasılaşmaydı” diyen Savaşan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yıl nitelikten taviz vermeden hatta bazı alanlarda kayda değer bir şekilde artırarak uluslararası öğrenci kaydımızda yüzde 60’lık bir yükseliş sağladık. Başta Rektör Yardımcımız Barış Tamer Tonguç olmak üzere Hakan Aslan hocamıza ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğüne teşekkür ederim. Uluslararası öğrenci sayımızı artırmak için İngilizce lisans ve lisansüstü programlarımızı artırıyoruz. Bir lisans ve beş lisansüstü İngilizce programı açtık. Gelecek yıl için YÖK’e yeni İngilizce lisans ve lisansüstü programlar teklif ettik. Bu sayede sadece farklı kulvarda koşmayı hedefleyen Türk öğrenciler yanında, daha nitelikli uluslararası öğrenci alabilecek. Öğrenci değişiminde de bir ivme kazanacağız. Böylece Erasmus kapsamında giden öğrenci ile gelen öğrenci sayısı arasındaki farkı azaltacağız. Ortak lisansüstü programlar açacağız. Hâlihazırda İslam Ekonomisi ve Finansı alanında Malezya INCEIF ile ortak program açma çalışmamız sürüyor. Gelecek üç yılda gelen değişim öğrenci sayımızı en az beşe, yabancı öğretim üyesi sayımızı üçe ve uluslararası öğrenci sayımızı niteliği artırarak en az ikiye katladığımızda daha renkli bir SAÜ ve daha renkli bir Sakarya’ya da ulaşmış olacağız. Bir diğer çabamız kendi uluslararası öğrenci seçme sınavımızı yapmamız üzerine. Arkadaşlarımız Ocak ayından itibaren birçok ülkede kendi sınavımızı yapmak üzere hazırlıklarını yapıyorlar.”

Soru-cevap

Fahri Doktora töreninin ardından devam eden Akademik Kurul toplantısında daha sonra sahneye Prof. Dr. Fatih Savaşan ile Rektör yardımcıları çıkarak, akademisyenlerin sorularını yanıtladılar.

Sakarya Yenihaber

24 Eki 2019 - 13:04 - Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.