Ekonomi ve insan

1982, Dünya Ekonomik krizi beni Avrupa’da gemilerde çalışırken buldu. Bizim şirket batma noktasına geldiğinde en son işten çıkarılanlardan biri oldum. Ben sorunun bizim şirketle sınırlı olduğunu sanan 21 yaşında bir çocuktum.

Şirketten ayrılıp bir otele yerleşmek için “Denizciler Evi” diye adlandırdığımız, biz deniz çalışanlarına oda ve yatak veren binaya geldiğimde kalabalığı gördüm ve oda olmadığını öğrendim. Kafeteryalardaki konuşmalardan krizin boyutunu öğrendim.

Benden çok daha tecrübeli ve rütbeli binlerce insan işsizdi. Denizicilik sektörü büyük bir değişimden geçiyor, sorunların ne zaman çözüleceği bilinmiyordu. Burada aylarca iş sırası beklemek için ne param vardı ne de sabrım.

Gemilerde, denizin üzerinde çalışan insanların karada pek bir işe yaramadığını öğrendim. Kaptan olarak kazandığım aylık 2000 doların ne büyük bir para olduğunu, simit fırının karşısında tepsileri doldurup boşaltırken kazandığım aylık 500 doların yaşamak için yetmediğini görünce anladım.

Denizciler kira ödemez, yemek parası vermez, ay sonunda faturaları olmaz. Kazandıkları para onların cebinde kalır. Evli ve çocuk sahibi değillerse; dünyayı bedava gezip görmekte işin bonuslarından biridir.

Ben fırında çalıştım, tornacı oldum, Üniversiteye gittim kendime yeni bir yol çizdim. Gemilerde iş bekleyenler yollarına devam ettiler ve bugün emekli maaşlarını alıyorlar.

Sürüden kopmak çok zor ve cesaret isteyen bir iştir. Dünyada yaşayan insanların % 95’i bir sürünün üyesidir. İnsanların % 4’ü sürülerde çoban ve o çok meşhur % 1’de köylerin ağaları. “Ağa olunmaz, Ağa doğulur” derler. Sürüyü kontrol etmenin birçok da yöntemi vardır. Kaval sesinden, çoban köpeklerine, avlalardan, elektrikli dikenli tellere.

İnsanoğlunu sınırları belli bir bölgede tutmak istiyorsanız ya borçlandıracaksınız kendinize ya da eğitimsiz bırakacaksınız ki sınırların dışındaki fırsatlardan haberi olmayacak.

Gelelim geleceğinize yatırım yapmak için vereceğim öğütlerin ikincisine:

2: Başarılı olmak istiyorsanız, her şeyden önce buna kendiniz inanmalısınız. Kendi imkanlarınızı göz önünde bulundurarak 1, 3, 5 yıllık plan yapmalısınız. Bu akşam başlayın. Çok büyük fırsatlar geliyor...

Hedefi olmayan bir insan döner dolaşır başladığı yere döner.

Sağlıcakla kalın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Turan Kalfa - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler