Sakarya'da daha çok tuvalet kâğıdı üretecekler

Koronavirüs salgınında dünyada tuvalet kâğıdı ihtiyacı önemli miktarda arttı. Sakarya'da bu alanda üretimi yapan dev fabrika ise yıllık üretim kapasitesini ve çalışan sayısını arttırmak için çalışmalara başladı.

Sakarya'da daha çok tuvalet kâğıdı üretecekler
Sakarya'da daha çok tuvalet kâğıdı üretecekler
Haber albümü için resme tıklayın

sakaryayenihaber.com -

Yıldız Holding'in sahibi olduğu Ak Gıda, 2010 yılında gerekli izinlerini alarak Pamukova Gökgöz Mahallesi'nde yıllık 70 bin ton kapasilteli bir temizlik kağıdı üretim tesisi kurdu. 2011'de faaliyete başlayan fabrikada kağıt üretiminin yaı sıra 15 MW kapasiteli kojenerasyon ünitesi ile selüloz depolama sahası kuruldu. Tesis, 2013 yılında Ak Gıda'dan ayrılarak Aktül Kağıt isimli yeni bir firma kuruldu. Bu firmaya zincir marketlerin de sahibi olan Topbaş ailesi ortak oldu.

İLK ARTIRIM 2014'TE

Fabrikanın üretim kapasitesinin 140 bin tona çıkartılması için 2014 yılında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) süreci başlatıldı. "ÇED gerekli değildir" kararının ardından ise yeni bir kâğıt üretim

binası, yarı mamul ambarı, konverting tesisleri ile atıksu arıtma tesisi kapasite artırımı

üniteleri kuruldu. Firma, 2017 yılında da mevcut kojenerasyon tesisinin kapasitesinin 23 kW’ye çıkartılmasına yönelik proje geliştirerek bu yatırımı yaptı.

YILDIZ HOLDİNG ÇEKİLDİ

Yıldız Holding, 2019 yılı Ocak ayında bir karar alarak 7 yılda toplam 400 milyon liranın üzerinde yatırım yapılan tesisteki yüzde 33'lük hissesini diğer ortak Topbaş ailesi Tahir Pazarlama'ya satarak bu alandan çekildi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında temizlik kağıdı ihtiyacının artmasıyla dünyadaki pazar payını artıran Aktül Kağıt, yeni bir kapasite artırımı projesi hazırladı.

BAŞLADIĞININ ÜÇ KATI

Aktül Kağıt, yıllık kapasitesini 70 bin ton daha artırarak 210 bin tona çıkartmak istiyor. Bu proje kapsamında da kâğıt üretim binası, konverting tesisleri, yarı ürün ve son ürün ambarları, su deposu, atıksu arıtma tesisi kapasite artırımı, selüloz sahası ve şalt tesisleri kurulacak. Hali hazırda 350 kişinin çalıştığı fabrika, söz konusu kapasite artırımıyla çalışan sayısını 450 kişiye çıkartacak. Sakarya Valiliğine yapılan ÇED başvurusu halkın görüşüne sunulurken, 28 Ocak'ta da halkın katılımı toplantısı yapılacak.

Sakarya Yenihaber

01 Oca 2021 - 12:05 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.