"Sakarya ihracatta ilk 5'i zorlayacak"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi 10.Şube Çalıştayı ve Ailelerle Dinlenme Programı’nı Afyon’da bir otelde gerçekleştirdi. Programın ilk günü Şube Çalıştayı ağırlıklı geçerken ikinci günde Genel Başkan Abdurrahman Kaan’ın katılımıyla Hasbihal ve İstişare toplantısı ağırlığını korudu.

MÜSİAD 10. Şube Çalıştayı gerçekleştirildi
Haber albümü için resme tıklayın

MÜSİAD 10. Şube Çalıştayı gerçekleştirildi

Afyon’da gerçekleştirilen ve iki gün süren programa MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ile beraberindeki Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun, MÜSİAD Afyon Başkanı Ahmet Karakol ile Afyon Yönetim Kurulu Üyeleri, MÜSİAD Sakarya 4. Dönem Başkanı Halit İnci ve MÜSİAD Sakarya Üyeleri ve aileleriyle birlikte katıldı.

Toplantıda MÜSİAD Sakarya Şubesinin 2019 yılı içerisinde gerçekleştirmiş olduğu programlar, konferanslar, etkinlikler, projeler masaya yatırılıp, görüşüldü. Bunun yanı sıra geride bırakılan bir senenin değerlendirilmesi yapılırken önümüzdeki seneden beklentiler ve önerilerde dile getirildi.

Yaşar Coşkun’un Konuşmasıyla Program Başladı

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun; “Bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz çalıştay kampımızın asıl amacı; Üyelerimizin ve ailelerimizin birbirleri ile kaynaşmasını sağlamaktır. Üyelerimizin görüş ve önerilerini dinleyip önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalar için yol haritasını çizerek, yeni dönemin inşası, kardeşliğimizin ve beraberliğimizin ihyası için emin adımlarla yol kat etmektir.” Cümlelerine yer verdi.

Sözlerine devam eden Coşkun; “Hepimizin bildiği üzere MÜSİAD; sadece bir iş adamları derneği değildir. Bugüne kadar düzenlediğimiz bütün organizasyonlar, hazırladığımız raporlar, savunduğumuz fikirler ve inandığımız değerler bunun en büyük ve en açık göstergesidir.

MÜSİAD’ın “Yüksek ahlak – Yüksek Teknoloji” düsturunun, bugünlere ışık tutan vizyonuna binaen ne kadar önemli olduğunu anlamak güç değil. MÜSİAD Sakarya Şubesi olarak; dün nasılsa, yarın da hiç bir ayrım yapmadan, ilimiz ve ülkemiz yararına her işte, herkesle, ekonomik ve sosyal ilişkiler kurmaya devam edeceğiz. Bununla da yetinmeyip, iş yaptığımız her alanda ilimizin vizyonunu geliştirecek sosyo-ekonomik etkileşimlerle, ilimize ve ülkemize toplumsal katkılar sağlayacağız.” Dedi.

Türk Ekonomisi büyük bir badire atlattı

Konuşmasında 2019 değerlendirmelerini yapan Başkan Yaşar Coşkun;

“Sadece ülkemiz için değil, tüm dünyada zorlu ve sert geçen; sosyo-politik, ekonomik ve siyasi çatışmalarla geride kalan bir 2019’un envanteri bizi 2020 yılı için daha tedbirli ve daha ihtiyatlı olma zorunda bıraktığı açıktır.

2019 yılı sosyo-ekonomik sıkışma yılı oldu:

Örneğin;

İran 2020 yılı için pek çok iş adamımız açısından partner olma özelliğini koruyor ancak ambargoların bizim işbirliğimize getirdiği zarar da ortadadır. Amerikan senatosunun Başkanlık sistemine alternatif yürüttüğü dış politika ayarı bizi bu şartlar altında bir kez daha ABD ile karşı karşıya getirebilir. Meseleye sadece S400 savunma sistemleri ekseninde bakmak kısır bir analiz olacaktır. Macron’un Merkel’e önerdiği ortak Avrupa Ordusu fikri ve Merkel’in bu konuya sıcak bakması da NATO’nun yeni bir yapı ile 2020’de karşımızda olduğunu gösteren emarelerdendir.

Peki bu saydıklarımız bize neyi gösteriyor? Bize şunu gösteriyor;

Dünya büyük bir kaosun içinde. Ve bu kaostan her ülke payını az veya çok olarak alıyor. Ancak kaosa sadece ekonomik olarak da bakamıyoruz. Örneğin Çin’den dünyaya yayılmaya başlayan corona virüsü dahi bütün ticareti, yakınlığı etkiliyor. İnsanlarımız Çin’den gelen sevkiyatlarını almaya korkuyor. Sadece MÜSİAD’da Çin ile çalışan ben dâhil kaç kişi var. Ya yeni bir pazar bulacağız ya da bekleyişte olmaya devam edeceğiz. Unutulmamalı ki dünyada her şey birbiriyle olabildiğince bağlantılı. Az önceki örneğe dönersek; Çin’de bir virüs çıkıyor, tüm Çinlileri tehdit ediyor. Aynı zamanda Çin ile alışveriş yapan dünyanın geri kalanını da hem etkiliyor, hem tehdit ediyor. Yarın Amerika’da benzer bir şey çıksa elimize dolar almaya korkar olacağız. Ekonomi için bir kelebeğin kanat çırpışı dahi önemli. Tıpkı Edward Lorenz’in örneğini verdiği gibi “Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir.” Buna da hiç şaşırmamak gerekir.” Cümlelerine yer verdi.

2020 Yılı; Yatırım İmalat ve İhracat Yılı Olacak

2019 yılı değerlendirmesi ardından 2020 beklentilerini de sıralayan Başkan Coşkun;

“2019 yılındaki en büyük dezavantajımız 2018 yılının izlerini ve etkilerini taşıyor olmasıydı. 2018 yılında yaşanan krizlerle beraber 2019 yılı Avrupa’nın ve Amerika’nın baskılarıyla zor günler geçirdi. Ancak sonrasında toparladığımız ekonomimizle beraber güzel bir ivme yakaladık. Bu ivmeyle beraber de 2020 yılına daralmalardan uzak, güzel bir tablo çizeceğimizi düşünüyorum.

2023 yılında Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi içine girme ve 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme hedefimiz doğrultusunda, 2019’un güzel bir dönemeç ve 2020’nin hedeflerimize atacağımız sağlam bir adım olacağı kanısındayım. Türkiye çok güçlü bir devlet; ekonomimiz de gücümüze güç katacak. MÜSİAD olarak bizler devletimizin ve milletimizin her zaman yanındayız.

2020 yılı ticaretten ziyade ticari istihbaratın; ekonomiden ziyade ekonomik güvenliğin masada olduğu ve koz olarak güçler dengesini belirlediği bir yıl olacaktır.

Unutulmamalı ki kaos, panik ortamı ve tehditler her zaman ve her millet için olacaktır. Gerek ekonomik anlamda, gerek sosyal anlamda. Önemli olan bunların karşısında durmak ve başarı çıkarabilmektir. Unutmayalım ki “Tatlı balık, zor yakalanandır.”

2020 yılını bu çerçevede özetlememiz gerekirse, kanaatimiz odur ki; 2020 yılını Yatırım, imalat ve ihracat yılı olarak özetleyebiliriz.

Temennimiz odur ki; 2020 yılının beklentilerimizin üzerinde çıkmasıdır. ” Diyerek cümlelerine noktayı koydu.

Sakarya Başkanı Yaşar Coşkun’un açılış ve selamlama konuşması ardından MÜSİAD Sakarya Şubesi Teşkilatlanma Komite Başkanı Rıdvan Ulusal, Üye İlişkileri Komite Başkanı Gökhan Erkan, Ticareti Geliştirme Komite Başkanı Aycan Fırtın ve Genç MÜSİAD Başkanı Enes Boz 2019 yılı içinde yapmış oldukları çalışmaları anlattıkları birer sunum gerçekleştirdi.

Sunumların akabinde üyelerle istişarede bulunan yönetim, üyelerin görüş ve önerilerini aldı.

Genel Başkanla Hasbihal ve İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi.

Sakarya Şubesi’nin gerçekleştirdiği 10. Şube Çalıştayı ve Ailelerle Dinlenme Programı’nın ikinci gününde Genel Başkan Abdurrahman Kaan başkanlığında Hasbihal ve İstişare Toplantısı düzenlendi.

Genel Başkan Güncel ve Ekonomik değerlendirmelerin yanında Tazelenme Süreci bilgilendirmesini yaptı. Değerlendirmesinde; “2020 yılı, değişimler karşısında doğru refleksleri hızlı bir şekilde verebilmenin de sınanacağı bir yıl olarak karşımızda durmaktadır.

Her ne kadar siyasi aktörlerin belirleyici gücü masada olsa da aslında siyasetin yönünü belirleyen her zaman olduğu gibi ekonomik güç unsurları ve kısıtlar olacaktır.

Çünkü bilinen bir gerçek vardır: siyasal söylemlerin vatandaşın gözünde somutlaşması ancak onun mutfağında pişen yemeğe, çocuğuna vereceği harçlığa, işine gitmek için harcayacağı zamana ve paraya ya da bir işinin olup olmayacağına bağlı kalır.

İbreyi işveren yönüne çevirdiğimizde de aslında sonuç değişmez. Vatandaşların toplam refahtan optimumda faydalanması her ne kadar devletin asli vazifesi olsa da bunu biz işveren kesimi eliyle yapacaktır. Çünkü tüm yükün devletin üzerinde olduğu ekonomik sistemlerin çalışamaz hale geldiğini tarih boyunca test ettik.” Cümlelerine yer verdi.

Ayrıca tazelenme sürecinden de bahseden Kaan sözlerine “Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir” alıntısıyla başladı. Devamında yenilenmenin MÜSİAD’a can vereceğinden bahseden Kaan; “Bizlerin tazelenerek bu çatıyı çok daha güçlendireceğimize inancım tam. Geleceğe dair umutlu ve bugünler için ne yaptığımızdan eminiz.” mesajını verdi.

Sakarya İhracatta İlk Beşi Zorlayacak

Bunun yanı sıra şehrin kuzey bölgelerinde ihracata yönelik yapılan yatırımları ve otomotiv sektöründeki atılımlarını da hatırlatan Kaan, “Bu yatırımlar sonuç verdiğinde Sakarya’nın inşallah ihracatta ilk beşi de zorlayacağını düşünüyorum. Bu vesilelerle beraber şu anda 5.2 milyar dolar olan ihracat miktarını 7,8,9 milyar dolar civarına çıkarabilir. Yani bir Bursa, bir Kocaeli seviyesine çıkarmak mümkün olacaktır” dedi. Sakarya’nın diğer büyükşehirlerden eksiğinin olmadığını vurgulayan Kaan, “Bu ivmeyle Sakarya, çok yakında herkesin gıpta ile baktığı bir şehir haline gelecektir” dedi.

Toplantının sonunda yapmış oldukları desteklerden dolayı MÜSİAD Sakarya Üyesi İz Reklam Sahibi Yusuf Yılmaz’a plaketini Genel Başkan Abdurrahman Kaan takdim etti. Devamında da 5. Geleneksel Su Topu Maçında şampiyon olan Relaks Takımı adına Şampiyonluk Kupasını MÜSİAD Sakarya Başkan Yardımcısı Mustafa Gavasoğlu Genel Başkan’ın elinden aldı. İki günlük program hediye takdimleri ve aile fotoğrafı ardından sona erdi.

17 Şub 2020 - 14:28 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.