KOVİD-19 PANDEMİSİ
Çin’de ortaya çıkan ve Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 ilk olarak 11 Mart tarihinde, en yoğun olarak da İstanbul’da görüldü. Kısa bir süre sonra Sakarya’da da vakalar görülmeye başlandı. İstanbul’a yakın olmamız sebebiyle vaka sayıları sürecin başında oldukça yüksek oranlarda seyretti. Sakarya’da 100’den fazla kişi virüs nedeniyle hayatını kaybederken 3 binden fazla kişi de enfekte oldu. Peki ne yapmalı?
İNTİHAR VAKALARI
Kovid-19 sebebiyle içinde bulunduğumuz pandemi süreci, özellikle ekonomik ve sosyal anlamda vatandaşları zorda bıraktı. Sokağa çıkma kısıtlamaları, işyerlerinin kapanması, işten çıkarılan ya da ara veren herkes süreci evlerinde geçirdi. Psikolojimizi olumsuz anlamda etkileyen Kovid-19 ile birlikte şehir genelinde intihar vakaları da arttı. Sakarya’da son iki ayda 5 kişi intihar ederek yaşamına son verdi. Peki ne yapmalı?
FABRİKADA PATLAMA
Hendek’te faaliyet gösteren Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz Cuma günü büyük bir patlama meydana geldi. 50 kilometre çapında hissedilen patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 122 kişi yaralandı. 11 yıl içinde 5’nci patlamanın yaşandığı fabrika herkesi isyan ettirdi. Patlama sonucu fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç Coşkun ile Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Yaşar Coşkun tutuklanarak cezaevine gönderildi. Peki ne yapmalı?
İKİNCİ PATLAMA
İlk patlamanın acısı geçmeden büyük bir patlama daha yaşandı. Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlamayan mühimmatlar, Adapazarı Taşkısığı Mahallesi’ndeki bir taşocağına götürülerek imha edilmek istendi. Özel tim önderliğinde kontrollü patlama yapılması planlanan mühimmatlar, daha kamyon boşaltılmaya başlanmadan büyük bir gürültüyle patladı. Olayda 3 jandarma şehit oldu, 11 asker ve 1 sivil yaralandı. Peki ne yapmalı?
İLÇELERİ SEL VURDU
Tüm bu süreç yaşanırken önceki günlerde etkili olan sağanak yağış, özellikle ilçelerde hayatı olumsuz etkiledi. Kaynarca ve Kocaali başta olmak üzere birçok ilçeyi sel vurdu. Tarım alanları, evler ve ahırlar sular altında kaldı. Her yağmur sonrası yaşanan benzer manzaralar vatandaşı bıktırdı. Şehrin özellikle kuzey bölgesinde etkisini gösteren yağışla birlikte Kaynarca’da metrekareye 72 kilogram yağış düştü. Peki ne yapmalı?
OLASI BİR DEPREM
Ve Sakarya’nın en büyük gerçeği; DEPREM… 17 Ağustos 1999 yılında ‘asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremde Sakarya da büyük bir acı yaşamıştı. Merkez üssü Gölcük olan depremde şehir büyük bir yıkım meydana gelmiş, 3 bin 891 kişi hayatını kaybetmişti. Deprem sonrası açılan davalarda 695 davadan 5 kişiye ceza verildi. Sakarya’da olası bir depremde benzer acıları yaşamamak için peki ne yapmalı?
BİR ARAYA GELİNMELİ
Son aylarda yaşanan büyük acılar ve can kayıplarının yanı sıra büyük bir deprem gerçeğine de sahip olan Sakarya için önce ortak bir akıl gerekiyor. Başta şehirde birlikte görmeye pek alışık olmadığımız AKP Milletvekilleri Ali İhsan Yavuz, Recep Uncuoğlu, Kenan Sofuoğlu, Çiğdem Erdoğan Atabek, CHP Milletvekili Engin Özkoç, MHP Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ve İyi Parti Milletvekili Ümit Dikbayır başta olmak üzere Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, ilçe belediye başkanları, kurumlar, STK’lar ve kanaat önderlerinin Sakarya için bir araya geldiklerini görmek istiyoruz. Aralarındaki siyasi çekişmeyi bir kenara bırakıp Sakarya halkına cevap vermelerini bekliyoruz. Yaşanan ve yaşanabilecek sorunların çözümü için, Sakarya için ortak akılda buluşmaya davet ediyoruz. Şevval GEÇİN
Sakarya Yenihaber
Kutluyorum çok güzel dile getirmişiniz yazınız ile depremi unuttuk maalesef insanlarımız çok şımardı ev fiyatları uçtu gitti pandemi ye alışmaya çalışıyoruz onunla yaşamaya bide bu patlama hiç işe yaramayan fişek patlatmayı versin yazık oldu ölenlere