17 Ağustos’tan bu yana 1 milyar 300 milyon TL…

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Afet Riski Azaltma ve Deprem Toplantısı’na katıldı.

17 Ağustos’tan bu yana 1 milyar 300 milyon TL…
17 Ağustos’tan bu yana 1 milyar 300 milyon TL…
Haber albümü için resme tıklayın

Toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Japonya Türkiye Büyükelçisi Akio Miyajima, JICA Uzmanı Dr. Shoji Hasegawa, belediye başkanları, üyeler ve davetliler yer aldı.

1 milyar 300 milyon yatırım

Başkan Ekrem Yüce, “Ülkemiz bilindiği gibi doğal afetlere ve özellikle depreme karşı hassas. Sakarya’da bunu en ağır şekilde yaşadık. 1999 depremine dair zihinlerimize çok acı hatıralar kazındı. Bir daha aynı acıları yaşamamak için gerekli önlemleri en hızlı biçimde almaya gayret ettik. 1999 depremi sonrasında ilimize yapılan resmi harcamaların toplamı 1 milyar 300 milyon TL’dir. Sakarya’da ve 16 ilçesinde olası bir deprem anında kullananılabilecek; 664 toplanma alanı ve 169 bin 749 konteynır ve çadır kurulabilecek geçici barınma merkezi mevcut.”

AKOM’la afetlere hızlı ve etkin koordinasyon

“1999 yılında Sakarya halkı olarak depremin acı yüzünü bizzat gördük ve yaşadık. Bu konuda oldukça hassas davranıyoruz. Afet Koordinasyon Merkezi’mizi en teknolojik cihazlarla ve modern bir yapıyla kurduk. Merkezimiz 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Kesintisiz enerji ve haberleşme imkânı ile tek bir merkezden şehrin tüm noktaları izlenebilmekte ve iletişim sağlanabilmektedir. AKOM olası bir afet anında hızlı ve etkin koordinasyon ile afetlere hazırlıkta bir mihenk taşı olmuştur.”

Haberleşme sisteminde örnek çalışma

“Özellikle deprem sonrasında karşılaşılan en önemli sıkıntı haberleşmedir. Bu konu gerçekten çok elzem ve üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurduğumuz sistem ile bu sorunu ortadan kaldırdık. Bu sistem bize olası bir afet durumunda kritik önem taşıyan su, kanalizasyon ve haberleşmeyi kesintisiz şekilde sunmamızı sağlıyor. Bu sistemi kuran ve uygulayan Türkiye’deki ilk ve tek belediyeyiz ve bununla gurur duyuyoruz.

Deprem değil binalar öldürür

“Deprem öldürmez bina öldürür. Bunu hem şehrimizde hem de ülkemizde acı tecrübeler neticesinde öğrendik. Aynı tecrübeleri yaşamamak ve aynı hataları tekrarlamamak için önlemlerimizi alıyoruz. Kentimizde en dikkat ettiğimiz ve önem verdiğimiz konuların başında yatay mimari geliyor. Yatay mimari anlayışımızla Türkiye’ye örnek bir şehir olduğumuzu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği “ Bizim medeniyetimize yakışan göğe değil toprağa daha yakın olmaktır.” anlayışıyla bir şehir kimliği oluşturduk. Yatay mimari ile teknolojiyi birlikte kullanarak insan ve mekan ilişkisini güçlendiriyoruz. İnsanın yaratılışında var olan toprak ile ilişkisini yatay mimari vasıtasıyla kurmalıyız. Doğal olan budur.

Kent mimarisi ve afetlerle üniversite iş birliği

“Kent mimarisi ve afetler konusunda üniversiteler ile de işbirliği içinde çalışıyoruz. Şehrimizde bütün yapıların kontrollerini SAÜ ve SUBÜ ile gerçekleştiriyoruz. Zemin etütleri, statik projeler, güçlendirme, kritik yapı kontrollerini üniversitelerden hocalarımızla birlikte yapıyoruz. Ayrıca yine hocalarımızdan yapılar ve zeminler ile ilgili hocalarımızdan danışmanlık alıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile de bir protokol imzaladık. İTÜ ile afetlere karşı daha hızlı ve etkili önlemler almak konusunda bir protokol imzaladık. Kandilli Rasathanesi ile Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz GNSS ( Küresel Seyrüsefer Uydu Ağı) sisteminden aldığımız verilerin birlikte değerlendirilmesi konusunda bir protokole imza attık. Buradan elde ettiğimiz veriler depremselliğin ölçülmesi anlamında oldukça önemli.”

Bir bütün olarak ele alınmalı

“Depremler, doğal afetler her zaman başımıza gelebilecek ve daima hazırlıklı olmamız gereken durumlardır. Alacağımız önlemler ile doğal afetleri engelleyemezsek bile maddi ve manevi zararı en aza indirebiliriz. Şehirler, orada yaşayan insanların ortak hafızalarından oluşur. Tüm güzelliklerin yanında doğal afetlere karşı da daima hazırlıklı olarak hafızalarımızı diri tutmalıyız. Şehirlerimizi inşa ederken, dönüştürürken aslında gelecek nesillere miras bırakacağımız medeniyetimizin de temellerini atıyoruz. Temellerini attığımız şehir medeniyetini, içerisinde barındırdığı fonksiyonlarıyla, doğal afetler ile bir bütün halinde ele almak zorundayız.”

09 Mar 2020 - 15:57 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.