TEMEL AFET BİLİNCİ
Proje kapsamında Afet Bilinci Eğitmeni olan Gökdaş pandemi döneminde çevrimiçi afet riski azaltma çalışmalarını yaygınlaştırmak için bölge halkı için Arapça ve Kürtçe olmak üzere iki dilde afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapılması gereken doğru davranışları anlattı. Adıyaman ilinin ve bölge halkının afetlere hazır hale gelmesi için çalışmalar yapan Gökdaş “Sakarya ilinde Afet ve Acil Durum Yönetimi başkanlığından Temel Afet Bilinci Eğitmen Eğitimi alarak eğitmen olmuştum. Türkçe dışında Kürtçe ve kısmen Arapçada bildiğim için Adıyaman da ikamet eden kadınlara farklı dillerde afet bilinci anlatmak üzere bir proje yazdım. Projem Sivil Düşün AB programı tarafından kabul aldı ve bu çalışmayı başlattık” ifadelerine yer verdi.
ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI
Gökdaş, “Projenin hazırlanması ve yaygınlaştırılmasında Dünya Gençlik ve Barış Birliğinin Derneğinin desteği olmuş ve Dünya Gençlik Barış Birliği derneği şu ana kadar birçok proje yazmış ve uygulamıştır. Bu çalışma kapsamında Adıyaman AFAD İl Müdürlüğü ile irtibata geçilerek çıktıların yaygınlaştırılması için gereken çalışmalar başlatılmıştır” dedi.
AFET GÖNÜLLÜSÜ
Çalışmayı destekleyen Sivil Düşün AB programına teşekkür eden Gökdaş “Projedeki amacımız dezavantajlı olan ve kırsalda yaşayan kadınların ve çocukların farklı dillerde afet bilinci eğitimleri alarak afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında risk azaltma çalışmalarında yer almalarını sağlamak, afet gönüllüsü olmalarını sağlamak, afet sırasında doğru davranışları göstererek afetlere hazır hale gelmesini sağlamaktır. Proje kapsamında oluşturduğumuz çevrimiçi içerikler ile ülkemizde yaşayan binlerce Suriyeli ve Iraklı Mültecinin de afetlere hazır hale gelmesini ve afet gönüllüsü olmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Merve Kurtulan