Ercan: İki yıkıcı deprem olacak

Ercan: İki yıkıcı deprem olacak

Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem konfransında ilimizi etkileyecek depremleri anlattı

1999 yılında yaşanan depremin odak merkezinin Gölcük olduğunu ifade eden Ercan, Sakarya'nın yapısal özellikleri nedeniyle depremden büyük yara aldığını kaydetti.

1988 yıllarında yaptığı sismik ve elektromanyetik çalışmaya göre Sakarya'nın bulunduğu bölgede 750 ile bin kilometre kalınlığındaki kesitin jöle kıvamında olduğunu belirten Ercan, sözlerine şöyle devam etti:

''Hesaplarım doğruysa Sakarya çukuru 2025 yılına dek iki tane 6'nın üzerinde yıkıcı deprem görecektir. Yerin altındaki güç birikmesi doğrusal değildir, ama bu birikimin doğrusal olduğunu varsayarsak 2025 yılına kadar iki deprem görecektir. O nedenle bazı yapıların onarılıp güçlendirilmesi yerine, yıkılıp yeniden yapılmasını daha doğru buluyorum. 2013 yılından sonra Sakarya çukurunda her an deprem olabilir. 4 yıl sonra deprem olacak demiyorum, deprem için eşit yıla giriyoruz diyorum. 2013 sile 2025 yılları

arasında olabilir.''

İstanbul'da en az 2015 yılına kadar deprem beklemediğini ifade eden Ercan, İstanbul'da bir an önce kentsel dönüşümün uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kuzey Marmara'da (İstanbul önünde) depremlerin 100 ile 250 yılda bir olduğunu kaydeden Ercan, ''İstanbul'un kuzeyini iki deprem bekliyor. Bir tanesi Sivriada önünde 6,3 ve en çok 6,7, diğeri de Marmara Ereğlisi önünde 6,3 olabilir ama 2015 yılına kadar olmaz. Bu depremler Sakarya'yı da etkiler mi? Niye etkilemesin ki? İstanbul'un önünde olacak deprem Sakarya'yı da etkileyecektir. Sakarya kolu İzmit'ten Kaynaşlı'ya kadar gidiyor. Beklenen deprem 6,5 ile 7,3 büyüklüğündedir. Bu bölgede her 7 yıl ile 16 yıl

arasında deprem olur. Bu işin gerçeğidir. 'Artık bizim depremimiz oldu' diye bir şey söz konusu değil. Sakarya yerinde durdukça hep deprem görecektir. Depremlerden korkmak yerine, şehirlerimizi yeni yapılaşmalar ve yeni yerleşim alanlarına doğru kaydırmamız gerekiyor. Çınarcık, Yalova ve Gölcük arasında 6,3 ile 7,5 arasında, Orta Marmara, İznik ve Gemlik kolunda 6 ile 7 arasında, Güney Marmara, Bursa kolunda 5,7 ile 6,9 arasında, Yenice, Gönen, Manyas'ta 6 ile 7,5 arasında deprem bekliyorum'' dedi.

#

26 Ara 2008 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.