'GÖZDE SİNEK UÇUŞMALARI TEHLİKENİN BELİRTİSİ OLABİLİR'

Sakarya Marmara Göz Merkezi’nden Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar , gözde sinek uçuşmalarının özellikle ışık çakması ile beraber görüldüğünde, mutlaka göz doktoruna başvurmak gerektiğine dikkat çekti.

Sakarya Marmara Göz Merkezi’nden Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, gözde sinek uçuşmaları, lekeler ve özellikle ışık çakması gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka göz doktoruna başvurmak gerektiğini belirtti. Yaşa bağlı olarak gözdeki yapısal değişikliklere bağlı ortaya çıkan sorunlardan biri de bu rahatsızlık olduğunu vurgulayan Şakalar, “ Düz beyaz veya mavi gökyüzüne bakıldığında artan bu nokta ya da solucan şeklindeki görüntüler genellikle bakış yönüne doğru hareket ediyor. Genelllikle 50 yaşından sonra rastlanılan bu sorun çoğunlukla görülüyor” dedi

YAŞLA BİRLİKTE

Göz önünde uçuşan sinekler ya da siyah noktalar görmenin retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının da habercisi olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar , doğru teşhis için göz doktoruna muayene olmak gerektiğinin altını çizdi. Şakarlar şöyle devam etti, “Göz içinde retina ve lens arasında bulunan “vitreus” adı verilen madde yaşla birlikte zaman içinde retinadan ayrılarak büzüşmeye başlıyor. Orta yaşlara erişildiğinde ise gözün içindeki jel kıvamındaki yapıdaki değişiklikler dikkat çekiyor. Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, sıvı ve lif halini alıyor.”

LASER TEDAVİSİ

Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, “Sorun yüzde 15 oranında retinada yırtılma, kanama veya yarılmayla beraber olabileceğinden, ani başladığında mutlaka önemsenmeli. Detaylı bir retina muayenesi yapılmalı” diye belirtti. Aynı zamanda özellikle miyoplarda, enfeksiyon ya da cerrahi geçirmiş kişilerde bu durum daha erken yaşlarda kendini gösterebileceğini belirten

Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, “Retinada herhangi bir sorun yoksa genel olarak bu siyah noktalar zamanla küçülür ve kişinin dikkatini çekmez duruma gelebilir. Bu durumda genellikle tedavi gerekmez. Eğer hasta aşırı rahatsız ediyorsa ya da görmeyi düşürecek kadar fazla miktarda ise tedavi edilebiliyor. Bu durumda Yag lazerle belirli konumda ve büyüklükte olan vitreus lifleri ”vitreolizis” dediğimiz yöntemle yok edilebilir. Ya da vitrektomi denilen ameliyatla vitreus jeli ve içindeki oluşumlar tamamen gözden uzaklaştırılabilir” dedi.

#

13 Mar 2019 - 16:35 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.