HUKUK SİSTEMİNİ KONUŞTULAR

Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı Arunas Zukauskas’ı konuk etti. Gerçekleştirilen ziyarette, her iki ülkede ki hukuk sistemi hakkında bilgi verildi.

Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, SAÜ’ye Erasmus+ kapsamında ziyarete gelen ve aynı zamanda öğretim görevlisi olarak görev yapan Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı Arunas Zukauskas ve Litvanya Marijampole Hukuk Mahkemesi Hakimesi Ruta Neveckiene ile SAÜ Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yasan tarafından ziyaret edildi.

SINAVA GİRİYORLAR

Baro Başkanı Burak’ın makamında gerçekleştirilen ziyarette, Burak’a bilgiler veren Litvanya Marijampole Bölge Başsavcısı Arunas Zukauskas, Litvanya’da Hukuk Fakültesi mezunlarının avukat olabilmek için sınava girdiğini belirtti. Başsavcı Zukauskas, “Ülkemizde Hukuk Fakültesi mezunları; hâkim, savcı, avukat ve noter olabilmek için ayrı ayrı sınavlara giriyorlar. Bizlerin çalışmaları ise tüm mesleklerin aynı anda aynı sınava girmesi yönünde, noterlerin sınavı diğer mesleklere göre daha zor oluyor” dedi.

5 YILLIK TECRÜBE

Hâkim ve savcı olmak için 5 yıllık mesleki tecrübe şartının arandığını, mesleğinde 5 yılı doldurmuş hâkim ve savcıların da üniversitelerde hukuk dersleri verebildiğini aktaran Başsavcı Zukauskas, “Litvanya’da hâkim ve savcı yardımcılığı müesseseleri bulunmaktadır. 5 yıllık yardımcılık pozisyonundan sonra ise hâkim ve savcı olarak atama gerçekleşebilmektedir” şeklinde konuştu. Litvanya’nın suç oranı en düşük Avrupa Birliği ülkelerinden birisi olduğunu da kaydeden Başsavcı Zukauskas, ülkesinde ki yargı kurumları ve sayıları hakkında bilgi verdi

YARGI REFORMU

Nazik ziyaretlerinden ötürü misafirlerine teşekkür eden Baro Başkanı Burak, “Biz de Sakarya Barosu olarak, yargının tüm unsurlarının beraber, aynı anda aynı sınavdan geçmesini istiyoruz. Hukuk Fakültesi mezunlarının, hâkim, savcı, avukat ve noter olabilmesi için aynı anda sınava girmesi, geleceğe güvenle bakabilmek adına şart” diye konuştu. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nden bahseden Baro Başkanı Av. Abdurrahim Burak, “Adalet Bakanlığımız, mesleğimiz adına oldukça faydalı olan yeni bir belge açıkladı. Bizim de Sakarya Barosu olarak Adalet Bakanlığı’na sunduğumuz 17 maddenin neredeyse tamamı bu belgede yer aldı. Meslektaş adaylarımız için hayata geçirilecek yeterlilik sınavı, mesleğimizin geleceği açısından oldukça önem arz etmektedir” dedi.

BİLGİ VERDİ

Başsavcı Zukauskas’ın sorusu üzerine Başkan Burak baro hakkında bilgi verdi, “Baromuza kayıtlı 770 meslektaşımız bulunmaktadır. Şehrimizde 90 civarında hâkim, 35 civarı savcımız var. Savcılarımıza yıllık ortalama 40 bine yakın soruşturma dosyası gelmektedir. Adliyemizde ise 6 ağır ceza bulunmakta, ağır cezalardaki dava sayısı ise yıllık ortalama 4500- 4800 civarındadır. Asliye cezalardaki dosya sayısı ise yıllık 6000 civarındadır” dedi. Ziyaretin sonunda Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, günün anısına misafirlerine Baroya ait ‘Adalet Saati’ takdim etti.

#

02 Tem 2019 - 11:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.