Milli Tren TÜRASAŞ adıyla raylara insin diye mi?

TÜVASAŞ'ta prototipi tamamlanan Milli Elektrikli Tren Seti için 29 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan törenin iptal edilmesi bir çok soruyu akıllara getirdi...

sakaryayenihaber.com -

Yerli ürünlerin kullanımıyla bir Milli Elektrikli Tren Seti üretilmesine yönelik proje 2013 yılında Türkiye Vagon Sanayi A.Ş'de (TÜVASAŞ) başlatıldı.

ASELSAN ORTAKLIĞIYLA

Bir trenin “beyni” olarak nitelendirilen Tren Kontrol ve Yönetim Sisteminin (TKYS) ve “kalbi” olarak nitelendirilen unsurlara sahip Cer Zinciri Sisteminin (ana transformatör, cer konvertörü, yardımcı konvertör, cer motoru ve dişli kutusu) ASELSAN tarafından geliştirildiği tren için Haziran 2019'da alüminyum gövde üretim fabrikası kuruldu.

TARİHİ BAKAN VARANK AÇIKLADI

Bu tarihten itibaren TÜVASAŞ çalışanları büyük bir seferberlikle üretimi hızlandırdı. Bakanlar bu süreçte TÜVASAŞ'ı ziyaret ederek çalışmaları incelerken, son olarak Şubat ayında gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, test sürüşlerinin 29 Mayıs'ta başlatılacağını açıkladı.

İPTALİ TÜVASAŞ DUYURDU

İstanbul'un fethedildiği tarihin yıl dönümü olan 29 Mayıs'ta düzenlenecek törenle Milli Elektrikli Tren Setinin test amacıyla raylara indirilmesi için tören düzenlenmesi bekleniyordu.

Ancak TÜVASAŞ Salı günü akşam saatlerinde böyle bir tören olmayacağını açıkladı.

TÜVASAŞ YERİNE TÜRASAŞ ADIYLA

Törenin iptal edilmesi akıllarda çeşitli soru işaretleri oluşturdu. Bilindiği üzere 4 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) kuruldu. Sakarya'da bulunan TÜVASAŞ ile TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ'ın bu şirket altında birleştirilmesine karar verildi. Törenin iptalinin sebebinin TÜRASAŞ'ın kurulumunun tamamlanması ve Milli Elektrikli Tren Setinin bu isimle raylara indirilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor. Kaan GÜMÜŞEL

Sakarya Yenihaber

28 May 2020 - 09:46 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.