"Sakarya'da 40 binin üzerinde sığınmacı var"

Şehirde zaman zaman tartışmalara konu olan sığınmacı sayısıyla ilgili Sakarya Barosu Mülteci Hakları Kurulu'ndan açıklama geldi

Sakarya Barosu’nda yeni kurulan ve çalışmalarına başlayan Mülteci Hakları Kurulu, Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği (SGDD) Sakarya Şubesi’ni ziyaret etti. SGDD’nin hizmet binasında gerçekleştirilen ziyarettin ardından konuşan Mülteci Hakları Kurulu Başkanı Av. Yusuf Bıçakçı, kurulun hedeflerine değinerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyoruz

Ziyaretin ardından konuşan Mülteci Hakları Kurulu Başkanı Av. Yusuf Bıçakçı, “Ülkemiz, tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de bütün dünyanın göz yummasına ve kulak tıkamasına rağmen, mazlum ve yardıma muhtaç milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Sınırlarımızın savaştan kaçan mültecilere açılması ve mültecilerin ülkemiz tarafından himaye edilmesi tartışılırken; bugün artık sayıları önemli bir toplam teşkil eden mültecilerin ülkemiz açısından doğurduğu ve gelecekte doğuracağı ekonomik, hukuki, siyasi ve sosyolojik sonuçlar konuşulmaktadır. Ülke genelinde durum böyle olduğu gibi Sakarya’da da çoğunluğu Irak uyruklu olmak üzere Suriyeli, Afgan ve Türki Cumhuriyetlerden, toplamda 40 binin üzerinde mülteci yaşamaktadır. Tabi bunlar resmi rakamlar değil” şeklinde konuştu.

Profesyonel hukuki yardım

Sakarya’daki nüfusa oranla önemli bir toplam teşkil eden söz konusu mülteci varlığının, hukuki anlamda da önemli sonuçlarının bulunduğunu ifade eden Bıçakçı, “Mülteciler bugünlerde, uluslararası koruma başvurusunun reddi, sınır dışı kararı, idari gözetim kararı ve ülkeye giriş yasağı gibi birçok hukuki problemlerle karşı karşıya kalıyor. Söz konusu problemlerle ilgili olarak baromuzun Adli Yardım birimi tarafından yüzlerce görevlendirme yapılmaktadır. Bu nedenle baromuz bünyesinde, mültecilerin hukuki problemlerini daha iyi anlamak, onlara daha verimli ve profesyonel hukuki yardımda bulunmak amacıyla Mülteci Hakları Kurulu oluşturuldu” diye konuştu.

Önemli ve faydalı çalışmalar gerçekleştireceğiz

Çalışmalara hemen başladıklarını kaydeden Bıçakçı, “İlk faaliyet olarak Sakarya'da yaklaşık 10 yıldır mülteci hakları ile ilgili faaliyet gösteren SGDD'yi ziyaret ettik. Bu ziyaret öncelikle tanışma amacıyla yapılmış olsa da ziyarette, mültecilerin mevcut ve gelecekteki muhtemel hukuki problemlerine karşı, söz konusu derneğin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak ve kurulumuzda gönüllü olarak görev alan meslektaşlarımızın hukuki uzmanlığından istifade edilerek birlikte neler yapılabileceğimizi konuştuk. Önümüzdeki süreçte de aktif olarak günümüzün yadsınamaz bir gerçeği olan mülteciler hakkında önemli ve faydalı çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.

Sakarya Yenihaber

26 Eyl 2019 - 11:50 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.