Sakarya'daki hayvan üretimi için acı sözler...

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, Sakarya’da hayvancılık sektörünün bitme noktasına geldiğini vurgulayarak, “Sakarya’da kasaplık yapan esnaf arkadaşlarımız, 35 yıl önce İstanbul’un ihtiyacını karşılarken şimdi diğer illerden et alıyor. Sakarya’da üretici bitti” dedi

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal; pandemi öncesi et fiyatları, pandemi sürecinde kasapların salgınla mücadelesi, önümüzdeki yıllarda hayvancılık sektörünün rolü ve yaklaşan Kurban Bayramı’nda kesimlerle ilgili konuları gazetemizde değerlendirdi. Başkan Kopal, salgın öncesi ve sırasında kırmızı ette herhangi bir zammın olmadığını söyledi.

“3 YILDIR ZAM YOK”

3 yıldan beri kırmızı ette fiyatların artmadığını söyleyen Kopal, “Bütün gıdalarda yüzde 2-3 oranında artışlar oldu. Beyaz ette ve tavukta yüzde 100 artış oldu ama kırmızı ette artış yaşanmadı. Kırmızı ete talebin az olması dolayısıyla fiyatlarda değişiklik olmadı. Et fiyatları düşük olduğu için besiciler de bitti. Sakarya’da kasaplık yapan esnaf arkadaşlarımız, 35 yıl önce İstanbul’un ihtiyacını karşılarken şimdi diğer illerden et alıyor. Sakarya’da üretici bitti. Birkaç üretici kaldı onlarda kurban sezonunu bekliyor” dedi.

ET TÜKETİMİ ARTTI

Pandemi döneminde et tüketimin arttığını vurgulayan Kopal, “Pandemi öncesi, insanlar dışarıda yemek yiyordu. Fakat salgın sürecinde sokağa çıkma yasağından dolayı dışarıda harcadıkları parayla evlerine et almayı tercih ettiler. Haliyle, tüketim de arttı. Kısıtlamalardan dolayı fiyatların artması söz konusu değil. Yasak döneminde daha çok talep vardı şimdi normale döndük. Aslında düğünler serbest olmuş olsa et fiyatları düşmez hatta yükselme olabilirdi. Hayvancılık konusunda önümüz karanlık. Herkes iflas etti. Bir tek kurbanlık yapanlar var, onun haricinde besicilik yapan ya 2 ya da 3 kişidir” diye konuştu.

“DOĞRU SEÇİM YAPILMALI”

Pandemi sürecinde kesimhanelerin ve kesilecek kurbanlıkların seçiminin dikkatli yapılmasının önemine değinen Kopal, “Özellikle hijyen konusunda sıkı tedbirler alınmalı. Fakat hijyene dikkat etmeyenler de oluyor, bunların önüne geçilmeli. Sağlık ve Tarım Bakanlıkları bunların kontrolünü sağlamalı. Kurban Bayramı’nda kesim için komisyon kurulmalı. Bayrama 1 aylık gibi bir süreç kaldı. 1 Temmuz’dan itibaren bu komisyon kurulursa çok iyi olur. Kurban kesecek kişilerin oluşturulacak komisyona müracaat ederek kesim yapması daha sağlıklı olur. Hijyen olmayan ortamlarda kurban kesmeyenlere ceza verilmeli” dedi.

HAYVAN PAZARLARI

Kurban Bayramı için en önemli yerlerden birinin de hayvan pazarları olduğunun altını çizen Kopal, “Kovid-19 salgını nedeniyle tedbir amaçlı el sıkışması yasaklandı. Doğru bir karardır. Pazarlık sünnettir, fakat sağlığımız için tedbirleri sıkı almalıyız. Hayvan pazarları için alınan kararlara, esnafımızın riayet etmesi gerekir. Dinimizce kurban olmayan 2 yaşını doldurmamış hayvanlar satılıyor. Bunlara dikkat edilmeli. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl kurban bağış bedelini 975-825 TL arasında belirledi. 975 liraya nerede kurbanlık var? Bugün bin TL’ye kuzu alamazsınız. Böyle bir açıklama talihsizliktir” diye konuştu.

“ALIM GÜCÜ YOK”

İstanbul’dan gelerek Sakarya Hayvan Borsası’nda kurban satışı yapan esnaflar, “Kovid-19 salgınından hayvancılık sektörü de etkilendi. Yem fiyatları çok yüksek. Yetkililerin bizlere yardım etmesini bekliyoruz. Kurban satışlarımız da pek iyi değil. İnsanların alım gücü düştüğü için satış yapamıyoruz. Aslında herkes kurban kesmek istiyor fakat fiyatlar yüksek geliyor. Ülkemizde hayvancılık sektörü neredeyse bitti, kurbanlık için kilolu hayvanların birçoğu satılırken, zayıf hayvanlar kalıyor” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DAN GELDİ

İstanbul’dan gelerek Sakarya Hayvan Borsası’nda kurban satışı yapan bir diğer esnaflar ise; “İstanbul’dan Sakarya’ya kurbanlık satmak için geldik. Fakat umduğumuzu bulamadık. Satışlar yok denilecek kadar az. Alıcı yok, fiyatlar yüksek. İnsanların alım gücü yok. Kovid-19 salgını nedeniyle yem fiyatlarına zam geldi. Sonumuzun ne olacağını bizlerde merak ediyoruz. İnşallah bir an önce her şey normale de döner. Bizler de satışlarımızı bir an önce bitiririz” dedi. Serkan OK/Şevval GEÇİN

Sakarya Yenihaber

24 Haz 2020 - 10:04 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

İLKER YEMENLİ - Bırakın bu işleri köylüden hayvan alırken abi bunun ederi bu bu fiyat diyonuz et kiyma alirken vatandaş 55 lira 60 lira cekiyonuz hayvancilik bu zihniyetle bitiyor köylüden alirken 20 lira 25 liraya alip 60 şa satarsanız bitmek mecburiyetinde

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Haziran 10:04
01

İsimsiz - Kardeşim bu iş bitmistir ömrümü yedi keder dert sıkıntı istiyorsanız devam edin size basit bir örnek veriyim bugün itibariyle kaliteli dana karkas fiyatıyla bir gunluk ihtiyacını yani karnini duyurabilmek varmi acaba bu hayvan randıman olsa bile gunluk 1.4 kilo çalışır hersey ateş pahasi yanlış işlerle ömrünüzü bokun içinde geçirmeyin açda kalırsınız ben yandım siz yapmayın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Haziran 10:04