Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Kırkpınar’da başladı

Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali 140 işletmeci ve çok sayıda davetlinin katılımı ile başladı

Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Kırkpınar’da başladı
Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Kırkpınar’da başladı
Haber albümü için resme tıklayın

SakaryaPeyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali 140 işletmeci ve çok sayıda davetlinin katılımı ile başladı. Festivalin açılışında konuşan SATSO Başkanı Akgün Altuğ, ithalat yaptığımız ülkelere ihracat yapar konuma geldiğimizi ileri sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, işbirliği halinde bu sektörü evvela bir numaraya getirmenin heyecanını yaşamak istediklerini söyledi. Vali Ahmet Hamdi Nayir ise ”Marka değerlerimizi yeni birini ekledik” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’NİN KALBİ

Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan ve ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali, Kırkpınar Sahili’nde açıldı. Sakaya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Festivalin Koordinatörü Remzi Adıyaman, Sakarya’nın süs bitkiciliği ve peyzaj alanında Türkiye’nin kalbi konumuna geleceğini belirterek, festivalin önemine dikkat çekti.

YENİ PAZAR

Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dündar ise açılışta yaptığı konuşmada, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlar ile birlikte sektörün 10 kat büyüdüğünü belirterek; “Yeni pazarlara ihtiyacımız var. SÜSBİR Portal ile dünyaya açılmak istiyoruz. SÜSBİR Portal ile dünyanın dört bir yanından en ücra köşedeki üreticimize kadar ulaşılabilecek” dedi.

ŞİDDET SARMANI

Törene katılan Sakarya Ticaret Borsa’sı Başkanı Adem Sarı, geçtiğimiz aylarda uğradığı silahlı saldırı ile hayatını kaybeden Borsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Erkan’ı hatırlatarak, şiddet olaylarına dikkat çekti. Sarı, “Gerekçesi ne olursa olsun saçma sapan bir olay yüzünden Ahmet Erkan’ı kaybettikten sonra daha fazla dikkatimizi çeken bir konu var. Her yanımız kötü bir şiddet sarmanına saplanmış. Bireysel silahlanmadaki artış ve silaha başvurma oranı, çocuk istismarı, enses ve kadına şiddet konusundaki sınırsızlık, gülmeyen yüzlerin, acabacı bakışların, mesafeli tavırların artmasına neden oldu. Lütfen bu konuda birşeyler yapalım. Yapalım ki, Ahmet Erkan gibi bu topluma üreterek katkı sunan, birikimli gülen yüzler heba olmasın” dedi.

KOLAYCA ULAŞMAK

Sarı, festivale yönelik yaptığı konuşmada ise her şehrin Sakarya gibi verimli ovalara, Akova gibi verimli havzalara sahip olmadığının altını çizerek; “Böylesi festivaller, fuarlar aracılığı ile hepimizin ihtiyaç duyduğu bilgi, birikim ve ortaklıklara, gelişmelere kolayca ulaşılabilir” ifadelerine yer verdi.

“ARTIK İHRAÇ YAPIYORUZ”

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ise süs bitkiciliğinin Sakarya’nın gözde ve yükselen sektörleri arasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi; “Baktığınızda; süs bitkiciliği, barındırdığı niteliklerle çok yönlü bir sektör olarak da dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal su kaynakları, verimli toprakları, eşsiz iklimi ile Sakarya’ya çok yakışan bu sektör her geçen gün büyüyor. Süs bitkisi yetiştiriciliği anlamında ülkenin ihtiyaçlarının ötesine geçip, ihracatta da söz sahibi olmaya başladık. İlimiz süs bitkileri anlamında önceki yıllarla kıyaslandığında ithalat yaptığı ülkelere ihracat yapar konuma gelmiştir. Bu başarı Sakarya adına gurur verici.

SAKARYA MARKASI

Bu sektördeki hedefimiz, ‘Sakarya’ markasını dünyada bilinir ve aranır hale getirmektir. İlimizde pasaport kayıt sistemine 188 süs bitkisi üreticisi, 5.382 dekar alanda üretim yapmaktadır. Bu alanın kayıt dışı olarak toplam 15 bin dekara yaklaştığını biliyoruz. Çok yakın zamanda temelini atacağımız doku kültürü laboratuvarında üretilecek hastalıktan ari ve hızlı yetişen fidanlar; sektöre ciddi artılar katarak rekabette firmalarımıza avantaj sağlayacak. Festivalimiz, sektörün uluslararası pazarda daha iyi yerlere gelebilmesi ve yerli üretimin desteklenerek güçlenmesinin güzel bir örneği olacaktır.”

“BİR NUMARA OLACAĞIZ”

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce ’de açılışta yaptığı konuşmada, Sakarya’nın bu sektörde biçilmiş bir kaftan olduğunu ileri sürerek; “Sakarya’yı süs bitkiciliği alanında dünya markası haline getirmek en büyük hedeflerimiz ve arzularımızdan biridir. Bir üretimin yapılması için o üretim dalındaki sürdürülebilirliğinin olup olmamasıdır. Ve o üretimin o bölgede insana katkı sağlayıp, sağlamaması, o üretimin ekonomik değeri olup olmaması. Bütün bu parametreleri koyduğumuz zaman Sakarya dış mekan ve iç mekan süs bitkiciliğinde adeta Türkiye’de değil, dünyada biçilmiş bir kaftan olduğunu buradan hep beraber ilan etmek istiyorum. Sakarya’nın bütün bu imkanları ile hem ülkemizde hem dünyada bir numara olmaması için hiçbir engel olduğuna inanmıyoruz. İşbirliği halinde bu sektörü evvela bir numaraya getirmenin heyecanını yaşamak istiyoruz” dedi.

“MARKAINI VURMUŞ”

Açılışta son konuşmayı Vali Ahmet Hamdi Nayir yaptı. Nayir, konuşmasında; “Cenabı hakkın bir lütfu olan bu topraklar, bu iklim, bu yağış, bu güzel alan süs bitkiçiliği ve peyzaj bitkiciliği içinde bize güzel fırsatlar vermiş. Sakarya’da bunun kıymetini bilmiş, buradaki mukayeseli üstünlüğünü anlamış ve buna da markasını vurmuş. İnanıyorum ki bu daha da gelişerek, daha iyi bir noktalara gidecek. Bu sektöre öncülük etmiş olan Sapanca eski Kaymakamı ve meslek büyüğüm olan Vali Hasan Duruer’de bugün aramızda ona da teşekkür ediyorum. Bu sektör ilimizin marka değerlerine yeni bir hususu ekleyerek buraya kadar getiriyor” ifadelerine yer verdi. Program, festival alanının açılışı ve stantların gezilmesi ile devam etti. Festival 22 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek.

Açılış programına Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Ticaret Borsa’sı Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Akyazı Ziraat Odası ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şener Bayraktar, SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündür, AKP İl Başkanı Yunus Tever, bazı ilçe belediye başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Günay YAZICIOĞLU

Sakarya Yenihaber

19 Eyl 2019 - 15:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.