Sakarya’da 6 tarım projesi hayata geçiyor

Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bakanlığa sunulan Bitkisel Üretimi Geliştirmeye Yönelik 6 proje onay aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kovid-19 salgını sürecinde tarım ve gıda sektöründe yaşanan üretim krizine çözüm amacıyla başlatılan “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” projesi kapsamında Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geliştirilen 6 adet proje onay aldı.

2021 yılı içerisinde yürütülecek olan projelerde üreticilere belirlenen ürünlerin üretimi için kullanacakları tohumların % 75’i hibe edilecek. Tarım İl Müdürlüğü tarafından İlimizde yürütülecek olan 6 proje ve uygulama alanları şöyle açıklandı;

1 - Değiştir ürünü artır geliri kekik yetiştiriciliği projesi

Proje kapsamında ilçe içerisinden 2 adet çiftçi ile toplamda 2 dekarlık (her bir üretici için 1 dekar) alanda kekik üretim faaliyeti gerçekleştirilecek.

2 - Bugünün çocukları, tarımın geleceği projesi

Kocaali İlçesi’nde uygulanacak olan projede çocukları toprakla buluşturarak tarımsal üretimde faaliyet göstermelerini sağlanacak ve bu sektörde kazanç elde edilebileceğini göstererek gelecekte bu işi meslek olarak yapabilecek örnek çiftçi kitlesi oluşturulması amaçlanıyor.

3 - Doğal antibiyotik sarımsak yetiştiriciliğinin Söğütlü ilçesinde yaygınlaştırılması projesi

Söğütlü ilçesinde uygulanacak proje kapsamında ilçe içerisinden 3 adet çiftçi ile toplamda 3 dekarlık (her bir üretici için 1 dekar) alanda üretim faaliyeti gerçekleştirilecek.

4 - Ekinezya yetiştiriciliği ve permakültür teknikleri açısından değerlendirilmesi projesi

Söğütlü, Pamukova ve Serdivan ilçelerinde uygulanacak proje kapsamında 3 kadın çiftçi için, 2'şer dekar alanda üretim planlamasının yapıldığı belirtildi.

5 - Fındık zurufundan kompost yapımı ve gübrelemede kullanımının yaygınlaştırılması projesi

Bu proje ile organik madde, makro ve mikro besin elementlerince zengin fındık zurufunun tarımsal üretimde kullanılarak katma değer sağlaması amaçlanıyor. Projede fındık hasadından sonra, önceden belirlenen köylerde 30'ar üreticiye fındık zurufundan kompost yapımı uygulamalı olarak anlatılacak.

6 - Fındıkta budama uygulamalarının yaygınlaştırılması projesi

İlimizde fındık üreticilerinin, fındık yetiştiriciliğinde önemli konuların başında gelen budama ve diğer kültürel uygulamalar konusunda bilgi ve tecrübelerinin artırılması hedefleniyor. Proje çalışması İlimizde en çok fındık üretiminin yapıldığı Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde yürütülecek.

#

02 Mar 2021 - 10:09 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.