SAÜ'DE KIRIM SAVAŞI ANLATILDI

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından düzenlenen konferansta, Kırım Savaşı hakkında bilgiler verildi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi’nin (SASGEM) düzenlediği Çarşamba Konferanslarının konuğu Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Balcı oldu.SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte ‘’Osmanlı ve Uluslararası Sistem: İmparatorluk Kırım Savaşı'na Neden Girdi?’’ başlıklı konu ele alındı.

KONUK BALCI

Dünya tarihinin en görkemli devletlerinden birisinin Osmanlı İmparatorluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Balcı, Osmanlı İmparatorluğunun gerileme dönemine kadar 400 sene boyunca topraklarını genişlettiğini söyledi. Gerileme dönemine giren Osmanlı Devleti’nin güçlü bir devlet olan Rusya’ya karşı açtığı savaşın nedenlerinden bahseden Doç. Dr. Balcı, “Nedenlerini; Sultanın barış tavrına karşı kamuoyu oluşması, Mısır ve Tunus desteğinin gelişi, savaş hazırlıklarının tamamlanması, Beşika’da konuşlanan İngiliz ve Fransız donanması, Rusya’nın müzakereye devam etmek istemesi ve İstanbul tehdidinin azalması olarak sıralayabiliriz. Bu nedenlerden dolayı zayıflayan bir devlet kendi başına güçlü olan bir devlete savaş ilan etmeyi tercih etmiştir” dedi.

BİLGİLER VERDİ

“ Rusya ne yaptıysa Avusturya’yı yanına çekemedi” diyen Balcı şöyle devam etti, “Neticede, Avusturya, İngiltere, Fransa ve Prusya’nın katılmasıyla 9 Nisan 1854 yılında Viyana’da imzalanan bir protokol ile Türk İmparatorluğu’nun toprak bütünlüğünün korunmasını, Rusya’nın Tuna beyliklerinden çekilmesini, Osmanlı padişahının Hıristiyan uyruklarına istediği ayrıcalığı tanıma yetkisinin kabulünü ve Avrupa dengesinin korunması amacı ile Osmanlı Devleti’nin siyasi münasebetlerine gereken garantilerin sağlanması öngörülüyordu’’ dedi. Konferans, Balcı’nın savaşın çıkışı hakkında verdiği bilgiler ile devam etti.

#

08 Mar 2019 - 11:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.