Vali Nayir sağlık öğrencileriyle...

Her Çarşamba gerçekleştirdiği okul ziyaretleri kapsamında bu hafta Sapanca Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesine uğrayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, sınıfları gezdikten sonra öğretmenlerle tanışma toplantısında bir araya geldi.

Vali Nayir sağlık öğrencileriyle...
Vali Nayir sağlık öğrencileriyle...
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Her Çarşamba gerçekleştirdiği okul ziyaretleri kapsamında bu hafta Sapanca Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesine uğrayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, sınıfları gezdikten sonra öğretmenlerle tanışma toplantısında bir araya geldi.

Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İlçe Emniyet Müdürü Erdem Mali ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nuri Dede’nin de eşlik ettiği ziyarette Vali Ahmet Hamdi Nayir’i karşılayan Okul Müdürü Zafer Levent Soyhan, Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyenliği bölümlerinin bulunduğu okullarında 15 öğretmen, 3 idareci ile 165 öğrenciye eğitim hizmeti verildiğini, Hasta Yaşlı Bakım/Bulaşıcı Hastalıklar konularında 2 adet Erasmus projesi gerçekleştirdiklerini ve atletizm ile badminton dallarında çeşitli aktiviteler yaptıklarını ifade etti.

9, 10 ve 12. sınıflarda derslere katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir, hem öğretmenlerle hem de öğrencilerle derslerde işlenen konular hakkında bir süre sohbet etti.

“Sınav Sisteminin Değişmesi Başarılı Olanları Etkilemez”

12. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersine girerek öğrencilere çeşitli sorular yönelten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İnsanın en önemli özelliği elbette ki konuşabilmesidir. Konuşmanın yegane aracı dildir. Her derste olduğu gibi bu dersinizde de dersin önemini kavrayarak işe başlayınız.

Kafanıza hiçbir olumsuz örneği almadan geleceğe odaklanmanızı istiyoruz. Sınav sistemleri değişebilir, siz başarılı iseniz değişen sistemde de başarınız devam eder. Sizin başarınıza göre sistem oluşur, onun için ümidinizi asla kırmayın. Gençlere en çok lazım olan şey ümittir, siz ümidinizi yitirmeden işinizi severek yapın. Eğer bir meslekte en iyisini yapmak için uğraş verirseniz, mutlaka aranan bir kişi olursunuz. Gittiğiniz yere fayda sağladığınız sürece sizi baş tacı yaparlar. Meslek önemli, bir mesleğe erkenden atılmak daha da önemlidir, bizler bu konuda Meslek Liselerimizi önemsiyoruz. Şu an aramızda bulunan Kaymakamımız Bilgehan Bey de, sizler gibi bir Sağlık Meslek Lisesi mezunuymuş, onun vardığı noktanın sizlere de bir ufuk vermesini diliyoruz” dedi.

“Üniversitelerimiz Şehrimize Değer Katıyor”

Öğrencilere üniversite tercihleri hakkındaki düşüncelerini soran ve yanıtlarını dinleyen Vali Nayir, “Üniversiteler arasındaki sıralamada Sakarya’mız önde gelen İllerimizden bir tanesidir. Önemli bir geçmişe sahip Sakarya Üniversitesinin, yeni kurulan üniversitelere göre daha da avantajlı bir yönü vardır. Sakarya’da yalnızca diğer ülkelerden gelen yaklaşık 3 bin 600-3 bin 700 civarında öğrencimiz var. Üniversitelerimizde Bileşmiş Milletler gibi her renkten, her kültürden öğrenci bulunuyor. Görevde bulunduğum bir yıllık zaman içerisinde, üniversitelerimizde eğitim-öğretim kadrosu dâhil çok büyük bir eksiklik görmedim. Uygulamalı Bilimler Üniversitemiz daha yeni olduğu için bazı sıkıntıları var, ancak bunlar da çözülemeyecek cinsten sorunlar değil. Onlar da kısa zamanda önemli bir aşama kaydettiler.

“Ümidinizi Diri Tutun”

Bu eğitim-öğretim yılı sonunda üniversite sınavlarına gireceğiniz için heyecanlı olduğunuzu biliyoruz. Bizler de sizin gibi kazanıp kazanmama konusunda tereddüt yaşamıştık, tabi o zamanlar terör ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemlerdi. Üniversiteyi kazanıp bitirdikten sonra, iş bulabilme konusunda acabalar yaşamıştık, ancak şu an aramızda bulunan büyükleriniz de sizler gibi bu sıralardan geçip buralara kadar geldiler, ümidinizi daima diri tutun.

Sağlık her insanın ihtiyaç duyduğu önemli bir alan olduğu için sizlere düşen görevler de büyük olacaktır. Belki biraz zor bir dal, herkesin sabırsız olduğu, herkesin öncelik istediği bir işte çalışacaksınız, ancak sizler bu mesleği bilerek ve isteyerek seçtiğiniz için başarılı olacağınızdan eminiz” diyerek öğrencilerin şehrin sorunlarına dair yönelttikleri soruları da cevapladı.

“İyi Eğitim Alabilmeniz İçin Herkes Gayret Gösteriyor”

9. sınıf Biyoloji dersinde herkesin sevdiği ve istediği meslek dalında öğrenim görmesinin önemine değinerek dersin konusu vitaminler üzerine bir süre sohbet eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İleride icra edeceğiniz mesleğinizde bu dersin faydasını göreceksiniz. Okul idarecileriniz, öğretmenleriniz, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Kaymakamlıklarımız ve Valilik olarak herkes, daha iyi bir eğitim alabilmeniz için büyük bir gayret içerisindeler. Bu saydıklarımız da aileleriniz kadar sizleri düşünüyorlar, buna emin olun. Burada olduğu gibi gittiğimiz her okulda gençlerimizin kendilerine olan güvenlerini gördükçe, bizler de mutlu oluyoruz” dedi.

“Tarihe Yön Veren Bir Milletiz”

12. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde öğretmenle edebiyat terimi üzerine bir süre sohbet eden Vali Nayir, “Edebiyat dediğimiz zaman, güzel söz söyleme sanatı hikaye, roman ve şiir gibi konular aklımıza geliyor. Şu an derste hayatını öğrendiğiniz ünlü Türk Bilgini Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t Türk adlı eseri her ne kadar ‘Türk Dilleri Sözlüğü’ olarak bilinse de, o dönemin hayatını, günlük yaşamını anlatan, öğreten önemli bir kaynaktır. Dünya üzerinde birçok milletin tarihinin 1000 yılına damga vuran böyle bir eseri yoktur.

“Bir Şeyi İyi Bilmekle Birlikte İyiye Kullanmak da Önemli”

Geleceğe ulaşabilmek ve güçlü olmak için tarihimizi, kültürümüzü iyi bilmemiz, ona sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim kültürümüz öğrendiklerimizin iyiye kullanılmasını da istiyor. Yakın tarihe baktığımızda Hitler’in çok iyi yetişmiş Kimyagerlerinin, ustalıklarını insanları katletmeye harcadıklarını görüyoruz. İşte bir şeyi çok iyi bilmek, onu iyiye kullanmak anlamına gelmiyor. Bizim geçmişimize sahip çıkarak öğrendiğimiz, bildiğimiz her şeyi insanlığın iyiliğine kullanmamız lazım.

“Hiçbir Millete Zillet Yaşatmamışız”

Bizler başımızı öne eğdirmeyen, övünebileceğimiz, bize huzur veren bir tarihe sahibiz. Atalarımız gittikleri yerleri sömürmeden, oralara büyük bir medeniyet götürmüş ve bizlere de bunları miras bırakmışlar. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de başka milletler gittikleri yerlerin her türlü zenginliğini sömürmüş ve hala sömürmeye de devam ediyorlar. Bunun günümüzdeki en bilinen örneği Suriye’de yaşanıyor. Bizler Balkan Coğrafyası, Afrika, Ortadoğu gibi birçok yerde büyük eserler bırakırken, hiçbir millete zillet yaşatmamışız. Biz atalarımızın bu miraslarını zenginlik olarak görüp, onlarla gurur duyuyoruz. Belki de ileride Suriye konusunda Türkiye’nin şu an yaptıkları hakkında, geleceğin gençleri atalarımız derken bizlerden ve sizlerden bahsedecekler.

Şu an okullarda sahip olduğunuz imkânlar, bizim zamanımızdan çok daha ileridedir. Bizim en büyük isteğimiz ve temennimiz, sizlerin de bu imkânları iyi kullanarak başarılı olmanızdır. Dijital ortamı gerektiği kadar kullanıp aşırıya kaçmadan, derslerinize daha fazla önem göstermenizi istiyoruz” diye konuştu.

“Sevdiğiniz İşi Yaparsanız Yorulmazsınız”

Ebe Yardımcılığı bölümü 12. sınıfta İngilizce dersine katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Meslek eğitimi alan öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Hayata erkenden başlayıp, hayattaki yerinizi belirleyecek tercihi yapmışsınız. İnşallah bu işi gelecekte de severek yaparsınız. Büyük filozoflardan Konfüçyüs; ‘Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız’ demiş. Ünlü Filozof hiç yorulmadığını, çünkü sevmediği hiçbir işi yapmadığını belirtmiş. Sizler de yorulmamak için sevdiğiniz işi yapın, bununla birlikte mutluluğu da yakalamış olursunuz.

Hayatta başarılı olmanın gereklerinden bir tanesi de 2. ya da 3. bir dil bilmekten geçiyor. Derste öğrendiğiniz kadarıyla yetinmeden o dille yayın yapan radyoları dinleyip TV’leri izleyebilirsiniz, kitaplar okuyarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Başka bir dil, üniversite dâhil hayatınızın her alanında sizlere çok lazım olacak. Mesela Yüksek Lisans yapmak istediğinizde, sizlerden öncelikle dil puanı isteyecekler. Bugün ne kadar çok ilgi duyup öğrenmeye ne kadar hevesli olursanız, gelecekte o kadar rahat edersiniz. Dil nankördür derler, tekrar edilmedikçe unutulmaya da çok açıktır” dedi.

“Devletin Dokunabilir Olduğunu Hissettirmek İstiyoruz”

Öğretmenler Odasında Öğretmenlerle tanışma toplantısı da düzenleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Her hafta bir okulumuzu ziyaret edip önce sınıfta devletin dokunulabilir olduğunu göstermek adına öğrencilerle bir araya geliyoruz. Dersleri hakkında, geleceklere bakış açılarına yardımcı olmak adına onlara olan güvenimizi iletip motive etmeye çalışıyoruz. Ondan sonra da öğretmenler odasında sizlerle bir araya gelip hayata dair paylaşımlarda bulunarak istişare etmeye çalışıyoruz. Çarşamba günleri okul ziyaretleri ve Cuma günleri sanayi tesisleri ile firma ziyaretlerimiz bizlere farklı bir bakış açısı verirken, İlimizi tanımamıza da yardımcı oluyor.

800 civarında eğitim-öğretim kurumumuzda yaklaşık 12 bin civarında öğretmenimiz var. Her birini tek tek ziyaret etmemiz mümkün olmadığı için sizlerle bir araya geldiğimizde tüm eğitimcilerimiz ile konuşuyormuşuz gibi geliyor. Bazen bizlere mesaj gönderip kendi okullarına çağıranlar da var, ancak her yere gitme şansımız bulunmuyor.

“Eğitim İnsana Yapılan Yatırımdır”

Eğitim hizmetleri insana yapılan yatırım olarak çok önemli bir alanımızı kapsıyor. Sizler burada geleceğe hizmet ederek, geleceğin mimarlarını yetiştirmek adına önemli bir iş yapıyorsunuz. Bir sabır mesleği, sevgi mesleği, fedakârlık mesleği olan öğretmenliğin hakkını verdiğinize inanıyoruz. Bu meslek memuriyet zihniyeti ile yapılamıyor. Güzel duygu ve düşünceler içerisinde, bu ülkeye dair sorumluluk duygusuyla yapıldığı zaman karşılığı verilmiş oluyor. Bugün sizlerin de başka okullarda eğitim gören çocuklarınız olduğunu düşünürsek, oradaki öğretmenden beklentileriniz size yapmanız gerekenler konusunda yol gösterici olacaktır.

“Öğretmen-Öğrenci İlişkisinde Denge Önemli”

Tüm insanların hayatına dokunan lider bildiğimiz, önder bildiğimiz öğretmene karşı yapılan şiddet olaylarını hiçbir zaman tasvip etmiyoruz. Öğrencinin ve velinin öğretmene duyduğu saygı ile öğretmenin öğrencisine gösterdiği sevgiyi birleştirince her şeyin üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz. Öğretmen ve öğrenci ilişkisinde çok iyi bir denge kurmamız gerekiyor. Şiddet kimden gelirse gelsin tasvip edilmeyecek bir şeydir. Ne öğretmenin öğrencisine ne de öğrencinin öğretmene uyguladığı şiddetin, hiçbir şeye çözüm olmadığını bilmemiz gerekiyor. Genel manada ülkesini ve geleceğini düşünen kişiler, çocuklarının üzerinde öğretmenlerinin etkili olmalarını isterler. Ancak bu etkinin şefkatle, merhametle, sevgiyle elde edilmesi de önemli bir maharettir.

“Çocukları Sınava Değil Hayata Hazırlayın”

Velilerimiz çocuklarının yalnızca soru çözmelerini ve girdikleri sınavlarda başarılı olmalarını isteseler de, sizlerin bunun ötesini düşünüp, çocuğu sınavlara hazırlamak kadar hayata hazırlamayı prensip edinmenizi istiyoruz. Çok iyi soru çözen çocukların, hayatı çok iyi idare edeceklerine dair bir tespitimiz yoktur. Bazı sorunları değerler eğitimi diye bir ders koyarak çözeceğimizi düşünürsek, yanılırız. Biz bu değerleri tüm derslerde birebir yaşayarak vermeliyiz, Anaokulundan başlayıp bütün hayatı boyunca toplumumuza, tarihimize, kültürümüze ait bütün değerlerimizi anlatabilmeliyiz. Böyle yapabilirsek ve önce değerleri kendimiz uygulayıp çocuklarımıza örnek olabilirsek, toplumda sorun olarak görülen her şey çözüme kavuşacaktır.

Öğretmenler Odasının sırrını gittiğimiz her yerde dile getiriyoruz. Değişik coğrafyalardan, değişik kültürlerden, değişik meslek yıllarına sahip arkadaşlarımız, bu odada bir araya gelerek hayatı paylaşıyorlar. Tecrübe ile enerji ve şevk bir araya geldiğinde mutlaka oraya huzur, mutluluk ve paylaşım da getiriyordur.

“En Temel Hedef Mutluluktur”

Hayattaki bütün faaliyetlerin en temel hedefi mutluluktur. Eğer çocukta öğrenme bozukluğu hissediyorsanız, o çocuğun mutluluğunda mutlaka bir problem vardır, oraya inebilmeniz gerekiyor. Ülkenin mutluluğu sizlerin ellerindedir, çünkü gelecek sizin ellerinizde şekilleniyor. ‘Mutlu Çocuk Öğrenir’ diye bir kavram vardır. Eğer çocuk mutlu değilse öğrenmesinde de sıkıntı başlayacaktır. Toplumda, ailesinde, sokağında, sınıfında mutsuzluk yaşayan bir çocuk, kendisini derse veremeyecektir. Öğretmeni olduğunuz her çocuğu ailenizden bir parça olarak görüp onun mutlu olmasını sağlarsanız, iç huzuru da yakalamış olursunuz” diye söyledi.

Öğretmenlerin talep ve düşüncelerini aktarıp kendilerini tanıttığı toplantıda Vali Ahmet Hamdi Nayir, herkese görevlerinde ve hayatlarında başarılar dilediğini de ifade etti.

27 Kas 2019 - 23:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.