Eriyen buzullar, okyanuslara 7.5 trilyon ton su saldı

Antarktika'daki 162 buz tabakasının yüzde 40'ından fazlası 1997'den bu yana küçüldü. Bu da yaklaşık 7.5 trilyon ton suyun okyanuslara akmasına neden oldu.

Haber Merkezi
Haber Merkezi Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Günümüz dünyasında küresel iklim değişikliği, gezegenimizin ekosistemleri ve sosyal yapıları üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. Bu değişikliklerin en belirgin belirtisi ise kutup bölgelerinde gerçekleşen buzul erimeleri. Özellikle Antarktika'da yaşanan buzul erimeleri, sadece doğal dengeleri değil, aynı zamanda insan yaşamını da önemli ölçüde etkiliyor.

7.5 trilyon su okyanuslara salındı

Yapılan bir araştırma, son 25 yılda Antarktika'nın eriyen buz tabakalarının okyanuslara 7,5 trilyon tonluk şaşırtıcı miktarda su saldığını ortaya çıkardı. 100 binden fazla uydu radar görüntüsünü analiz eden Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar, kıtanın buz tabakalarında 1997 ile 2021 yılları arasında yüzde 40'tan fazla küçülme ile sürekli bir erozyon keşfettiler. Bu süre zarfında bazı buz tabakalarının boyutları büyürken, veriler üçte birinin başlangıçtaki kütlesinin yüzde 30'undan fazlasını kaybettiğini ve bu süreçte büyük miktarda tatlı suyun açığa çıktığını ortaya çıkardı. Araştırmayı yöneten Dr. Benjamin Davison, bu kanıtın Antarktika buzunda belirgin bir değişime işaret ettiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: Buz raflarının çoğunun hızlı ama kısa süreli bir küçülme döngüsünden geçmesini, ardından yavaş yavaş yeniden büyümesini bekliyorduk.

'Bunun yerine neredeyse yarısının hiçbir iyileşme belirtisi olmadan küçüldüğünü görüyoruz.'

Dr. Davidson ve meslektaşları, bu değişimin insan kaynaklı küresel ısınmadan kaynaklandığına inanıyor. Artan erime hızı, iklim düzenindeki değişiklikler gibi doğal faktörlerden kaynaklanıyor olsaydı, tipik olarak daha sıcak olan batıda, buzun yeniden büyüdüğüne dair kanıtlar da olurdu.

Bilim insanları endişeli

Bu son çalışmanın arkasındaki ekip, artık buz tabakasının sürekli erozyonunun daha geniş iklim üzerinde büyük zincirleme etkileri olabileceğinden endişe ediyor. Buzullar inceldiğinde veya boyutları küçüldüğünde, denize doğru daha hızlı yol alırlar ve okyanusta buz kaybı oranı artar. Buz raflarının kaldırılması veya azaltılması, Antarktika buz sisteminin yanı sıra küresel okyanus dolaşımını da bozabilir. Eriyen buz tabakalarından gelen suyun büyük çoğunluğu taze olduğundan, bu durum tuzlu okyanusu sulandırır, yoğunluğunu azaltır ve batması daha uzun sürer, bu da okyanusun dolaşımını zayıflatır. Araştırmalar, şimdiden bu sürecin Güney Kutbu'nun hassas dengesini zayıflatmaya başlamış olabileceğini gösteriyor.

# yol

17 Eki 2023 - 19:29 - Gündem

Muhabir  Haber Merkezi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.