Süt isyanı! Para etmiyor diye döktü

Sattığı sütün hayvanların yem masrafını çıkarmadığını belirten üretici litrelerce sütü dökerek bireysel eylem yaptı. Üretici, "Hayvanlarımızı kesime göndermek zorunda kalacağız" diye konuştu

Süt isyanı! Para etmiyor diye döktü
Haber albümü için resme tıklayın

Kaynarca’da 15 yıldır süt üreticiliği yapan 45 yaşındaki Kadir Çakar, "Artık canımıza tak etti zarar etmekten bıktık" diyerek sütlerini yere döktü. "Yetkililer feryadımızı duysun" diyerek bireysel eylem yaptığını ifade eden süt üreticisi, “Para kazanamıyoruz, hayvanlarımızı kesime göndermek zorunda kalacağız” dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANININ GÖRÜŞLERİ

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, süt üreticisinin para kazanabilmesi için 1 kilo sütle 1 buçuk kilo yem alması gerektiğini belirterek, “Bu paritenin yeniden kurulabilmesi için süt fiyatının 4 bin 800 lira olması gerekiyor. Fedakarlıkta bulunulduğunda bu fiyat 4 buçuk liradan aşağıya para kazandırmaz. Sürdürülebilir süt üretimi için sütün bu fiyatlara satın alınması elzemdir” diye konuştu.

Kaynarca’nın Sakarya’nın en çok süt üretimi yapılan ilçesi olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, “İlçede süt üretimi bitme noktasına geldi” dedi.

YEM 115’DEN 165 LİRAYA ÇIKTI

Çakar’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Yem fiyatları sürdürülebilir süt hayvancılığını bitirme noktasına getirdi, üretici hayvanlarını kasaba satmayı düşünüyor. Çözüm yem - süt fiyatı paritesinde dengenin sağlanmasında yatıyor. Süt fiyatı 2,30’dan 2,80’e çıktı. Yılbaşında 115 lira olan yem fiyatları şu anda 165 liraya ulaştı. Yem fiyatı süt dengesi süt aleyhine bozuldu. O zamanlar 1 kilo süt ile 1 kilo 200 gram yem alınabilirken, şimdi 1 kilo sütle yalnızca 800 gram yem alınabilmektedir.

SÜT KONSEYİ YENİ FİYAT BELİRLEMELİ

Yıl başında firmalar süte 3 lira dolayında fiyat verme eğilimindeyken, süt konseyi 2 lira 80 kuruşa çekti. Şu anda düşük fiyatlara karşı karşıya olan üretici zor durumdadır. Süt Konseyi tavsiye fiyatını buna göre vermelidir. Şu anda litre başına 30 kuruş olan destek en az 1 lira olmalıdır.

ÜRETİCİ BİRLİKLERİ HAREKETE GEÇMELİ

Yem fiyatları geri çekilemiyorsa devletimiz süt desteklerini artırmalıdır. Sütün asıl sahiplerinin HAYKOOP, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri ve Süt Birlikleridir. Üreticimizin hakkını korumak için birlik olmak birlikte olmak zamanı gelmiş geçmektedir."

08 Haz 2021 - 12:28 Sakarya/ Kaynarca- Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Arifiyeli - Onun Allah korkusu yokmuş bi gün, kalktığında ne hayvan kalır ne süt... Unutulmamalıdır ki Verende alanda Allah'tır.

Yanıtla . 2Beğen . 2Beğenme 09 Haziran 12:50