Cihar ne demek?
Cihar Farsça bir kelimedir ve Dört anlamındadır.
Tavla oyununda dört sayısı var ya işte tam da o…
‘Ciharı yarı güzin’ ise Osmanlıca olup, Dört halife: Hz. Ebu Bekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz. Ali’yi kasteder.
Güzin’in anlamı da seçkin, seçilmiş demektir.
Bizim maksadımız, Sakarya ilinin KocaAli ilçesindeki Ciharköy’ün anlamını araştırmaktan başka bir şey değildir.
KocaAli’nin sevilmesi için o kadar çok sebepleri var ki..
KocaAli’nin Tarihçesi adlı 4. Kitabımızda her ne kadar yer verdiysek de, Ciharköy’ü yeni bulgular ışığında yeni- yeni anlamlarla birlikte daha da anlaşılır bir hale getirmek gerekiyor.
Bu konu ile ilgili araştırma ve gayretlerimize bıyık altından gülenlere rağmen, bu çalışmalara devam edeceğimizi herkesin bilmesinde fayda var.
Zira Kurtuluş Savaşı döneminde 90 haneli bir köy iken 45 tane şehidini Maveraya uğurlayan KocaAli’nin, bizim gönlümüzdeki kıymeti, paha biçilemez bir boyutta ve değerdedir.
O şehitlerle ilgili ne güzel anma merasimleri yapılır, değil mi?
90 hane ve 45 şehit.
Dünyanın başka neresinde 2 haneden birinin şehit verdiği bu kadar kutsal bir yer vardır?
Bu arada en çok şehit veren ailenin de 5 şehitle Yumat’lar olduğunu yaşlı gözlerle ifade etmek isterim..
57. Alay’da Mareşal Fevzi Çakmak’ın öz kardeşi Nazif’le birlikte şehit olan KocaAli Aktaş Köyü Nüfusuna kayıtlı Osman oğlu Mehmet de anılmayı hak edenlerden biri değil midir?
Ciharköy şu an KocaAli Şehir stadının olduğu yerde ve Karadeniz’in tam da kıyıcığında 10- 15 haneli bir yerleşim birimidir.
Zamanla sivrisineklerin insanları huzursuz etmeleri yüzünden, orada yaşayanlar 1 kilometre kadar yukarıya taşınmaya başlamışlar.
1800’lü yılların başında başlayan bu taşınma işi kısa zamanda tamamlanmış ve oraya da resmiyette Cedit denmiştir. Cedit Osmanlıcada Yeni demektir. Yani yeni yerleşim birimi…
Eskilerin nüfus cüzdanlarında Doğum Yeri Cedit yazmaktadır.
Ama halk nezdinde burası KocaAli’dir.
Daha sonra yenisini yazacağımız KocaAli’nin Tarihçesi- 2 adlı kitapta geniş bir yer vereceğimiz KocaAli isminin nasıl verildiği konusuna daha detaylı yer vereceğimizin bilinmesini dileriz.
Biz şimdilik bu Cihar ismine yeniden dönelim.
Farsça ve 4 anlamına geldiğine yukarıda değinmiştik ya..
Acaba diyorum ilk başta 4 haneli bir köydü de ‘Dört haneli bir köy!’ anlamında Ciharköy mü deniliyordu?
KocaAli’deki İlkevler ve Beşevler gibi isimlere bakınca, aklımızda ister istemez böyle bir düşünce şekilleniyor.
Bu konunun vuzuha kavuşmamış olması bize göre büyük bir eksikliktir.
KocaAli, kahir ekseriyeti Karadeniz’in doğusundan gelip yerleşen insanlardan oluşan bir ilçe.
Geriye doğru pek de bilinmeyen bir tarihi olunca, sonradan gelenlerin fazlaca benimsemediği bir yerdir, diye düşünüyorum.
Bu yüzden olsa gerek, 90 haneli bir köy iken, 2 haneden birinin şehit vermesi pek de umurunda değil galiba sonradan gelenlerin.
Bu konulara girildiğinde herkesin geldiği memleketteki şehitlerinden bahsettiğine şahit olursunuz.
KocaAli’nin sahipsizliği biraz da bu yüzden midir?
Vay benim 4 haneli Ciharköy’üm.
Son sözümüzü Söğütlü Belediye Başkanı Koray Oktay Özten’e gösterdiği ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkürle bağlayalım.
Bu konuya döneceğiz Efendim.
Üstad ilgi ile takip ediyorum.
...bizimkiler yani yörük"giller 93 harbinde samsun terme.den gemi ile yola çıkmışlar.. Kocaali sahilinde ariza veya bir engel olunca karaya çıkıp yerleşmişler.asil amaç daha güvenli olan İstanbul...
.... büyük dedemiz iki evlâdini Çanakkale de verir.... şükrü dedemiz en küçük olduğu için İstanbul da levazım çavuş u olarak hizmet eder....ilk ceharköy de olduklarini duyardım...
....gelmemize sebep olan 93 harbi ise o dönem sivilde 1..no.lu gizli örgüt lideri.."Mithatpaşa."nin özel çabaları. .. sonucu çıkmıştır..
... meşhur tersane konferansı.ndan sonra işlerin nasıl sarpa sarardiğini....5 aylık henüz bürokrasiye hakim olamayan cennetmekân Abdülhamid .e ve milletimize nasıl bir çorap örüldüğünü öğrenmek isterseniz.....bana çay ismarlamaniz...* gerekiyor...
.....yumat ailesini ve sizlere en derin saygılarımla....
Ayhan Bey: Öncelikle duyarlı yüreğinizi gönülden selamlıyorum... Hafta içi saat: 10.00 ile 13.00 arası ne zaman arzu ederseniz buyurun gelin. Hem çayımızı içer hem de güzel bilgilerinizden istifade ederiz. Yaptığım çalışmalardan biri de rahmetli Torlak Şükrü ile ilgilidir. Onu da çok yakında Kamu Oyu ile paylaşacağım. Telefon numaram: 0 542 627 59 44 Saygı ve hürmetlerimi arz ediyorum.