Korona aşınızı oldunuz mu? Aşıyı nasıl yaptırabilirsiniz?

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, ilimizde Covid-19 aşısı olmayan kalmaması için geniş çaplı çalışma başlattı. Koronavirüs aşısı olmak için neler yapmak gerekiyor?

Bu haber sakaryayenihaber.com'un özgün içeriğidir. Haber metni ya da görselini başka bir sitede görürseniz çalınmış demektir. Emek hırsızlarına itibar etmeyiniz

sakaryayenihaber.com -

Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınında hastalıktan korunmak için en etkili yol covid-19 aşısı.

T.C Sağlık Bakanlığı'nın Çin menşeili Sinovac şirketinden temin ettiği covid-19 aşısı ocak ayı ortasından itibaren çeşitli aşamalarda uygulanıyor.

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü de ilimizde aşı olmayan kalmasın, herkes aşıya ulaşabilsin diye geniş kapsamında bir çalışma başlattı.

ÖNCE DURUM SORGULANACAK

Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli gruplar Bakanlığın koordinasyonunda sırayla aşılarını oluyor.

Yaş gruplarına göre aşı sırası gelen vatandaşların ise randevu alması gerekiyor.

Aşı durumu e-Nabız uygulamasından ya da telefonla kısa mesaj (SMS) göndererek öğrenilebiliyor. SMS yolu ile öğrenmek isteyenler 2023’e ASI yazıp boşluk bırakıp, T.C kimlik numarasını yazıp tekrar boşluk bırakıp nüfus cüzdanı üzerindeki kimlik seri numarasının son 4 hanesini yazıp gönderebilir.

SIRA RANDEVUYA GELDİ

E-nabız ya da SMS yoluyla aşı durumu sorgulaması sonucu aşı yapılacak grupta yer alınıyorsa randevu için hastane randevularının alındığı Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden tarih ve saat şeçilerek randevu oluşturulacak. Randevu sonrası Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesaj ile bilgilendirme yapılıyor. Randevu bilgileri ayrıca e-Nabız ve MHRS uygulamalarında da görünüyor.

NASIL AŞI OLACAĞIZ?

Aşı olmak isteyenler durum sorgulamasını yaptıktan ve randevusunu aldıktan sonra ilgili sağlık kuruluşuna gidecek. Sağlık kuruluşu personelince "AŞILA" uygulamasından randevu sahibinin sorgulaması yapılıyor. Yine uygulama üzerinden aşının barkodu okutuluyor ve kaydediliyor. Kayıt işlemi sonrası aşı uygulanıyor.

İKİ DOZ YAPILIYOR

Covid-19 aşısı bilindiği üzere iki doz halinde uygulanıyor. İkinci doz aşının randevusu ilk doz uygulaması ardından sağlık personeli tarafından oluşuturuluyor. İkinci doz randevu bilgileri yine kısa mesaj yolu ile iletiliyor. Randevu bilgileri ayrıca e-Nabız uygulamasından da görüntülenebiliyor.

Daha sonra aşıları tamamlanan vatandaşlar için "elektronik aşı kartı" oluşturuluyor. Bu elektronik karta da e-nabız ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulamaları üzerinden erişilebiliyor.

Sakarya Yenihaber

24 Şub 2021 - 12:37 - Koronavirüs


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.