Türk çiftin bulduğu aşı Sakarya’da umut oldu

SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, kovid-19 için Türk bilim insanlarının bulduğu Pfizer- Biontech’e ait aşının Sakarya’da 40 gönüllü üzerinde uygulandığını açıkladı

Türk çiftin bulduğu aşı Sakarya’da umut oldu
Haber albümü için resme tıklayın

Merve KURTULAN’ın haberi

Dünya’yı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınıyla hız kazanan aşı çalışmalarında 3’üncü aşamaya gelindi. Pfizer- BioNTech firmalarına ait, Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin yürüttüğü aşı çalışmaları pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de uygulanmaya başlandı.

Sakarya ÜniversitesiTıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, ülkemizde de pek çok klinik araştırması yürütülen aşı çalışmalarının yanı sıra Sakarya’da Pfizer- Biontek’e ait aşının 40 gönüllü üzerinde uygulandığını ifade etti.

‘DENEME AŞAMASINA GELİNDİ’

Yurt dışında aşıların insanlar üzerinde denenme aşamasına gelindiğini söyleyen Karabay, “BioNTech-Pfizer firmasına ait aşıda oldukça tatmin edici sonuçlara ulaşıldı. Bunun yanında aşı ülkemizde de birçok klinik araştırma durumuna kadar geldi. Yakın bir gelecekte insanlara uygulanacaktır. Sakarya’da 40 gönüllü üzerinde Pfizer-BioNTech firmalarına ait aşı uygulandı. Aşı uygulanan gönüllüler SAÜEAH enfeksiyon servisi bünyesinde bulunan erişkin aşı polikliniği tarafından takip edilmektedir. Aşı uygulanan hastalarımız, aşı polikliniğimiz tarafından uzun bir süre takip edilecektir” dedi.

‘EN ETKİLİ YOL AŞILAMA’

Dünyadaki aşı çalışmalarını değerlendiren ve aşının işlevinden bahseden Karabay, “Bir enfeksiyon hastalığından kurtulmanın en etkili yollarından biri aşılamadır. Bir hastalık etkenine karşı etkin bir aşı varsa bu hastalıkla mücadele etmek oldukça kolaydır. Kovid-19 salgınına neden olan kovid-19 için temin edilecek olan bir aşı çok faydalı olacaktır. M-RNA (mesajcı RNA) hücre içinde ribozom tarafından okunan ve protein sentezlemek için kullanılan tek sarmallı bir RNA dizisidir. Hedef hücre bu RNA’yı kullanarak ilgili proteini üretir. Bağışıklık sistemi bu yabancı proteine karşı savunma süreçlerini tetikler” dedi.

‘TEMİZLİK, MASKE, MESAFE’

Kovid- 19 virüsünün etkisini arttırdığı bugünlerde vatandaşların kurallara uyması gerektiğini vurgulayan Karabay, “Kişisel hijyen, virüsten korunmak için ön koşuldur. Hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişiler izolasyon süreçlerine uymalıdır. Temizlik, maske ve mesafeye uymalıdırlar. Düğün, nişan, sünnet, pazar yeri, taziye gibi kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. İşyerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde Hayat Eve Sığar (HES) Güvenli Alan sisteminin kullanımının yaygınlaştırılması önemlidir” ifadelerine yer verdi.

‘SAĞLIKÇILARIN YÜKÜ AZALTILMALI’

Bu dönemde sağlık çalışanlarının omuzlarında büyük bir yük olduğunu söyleyen Karabay, “Vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına yardımcı olmak istiyorlar, bunu görüyoruz. Bu amaçla önlemlere titizlikle uyulmalı, gerek duymadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.

Hastaneye yatması gereken her insan sağlık sistemine getirilecek bir yüktür. Dolayısıyla hastaneye yatması gereken insan sayısı ne kadar azalırsa sağlık personelinin yükü de bu ölçüde azalacaktır” diye konuştu.

‘EN KOLAY YOL AŞI’

Sosyal medyada ve yazılı basında aşıyla ilgili gerçekle ilgisi olmayan bilgilerin insanların aşıya karşı güvensizliğine sebep olduğunu belirten Karabay, “Bu tür bilgiler günümüzün iletişim teknikleri içerisinde son derece hızla yayılmaktadır. Birçok insan bu bilgilerin gerçek olup olmadığını bile doğrulamadan bu bilgilerle aşıyı yargılamaktır. Kovid-19 pandemisi gibi bir salgından kurtulmanın en kolay en güvenilir yolunu aşılama olduğunu düşünüyorum. Üstelik ülkemizde de aşılarla ilgili birçok proje hala yürütülmektedir. Umuyorum ki bu projelerden birkaçı başarılı olacak ve bu aşılar ülkemiz insanına uygulanabilecektir” dedi.

Sakarya Yenihaber

17 Kas 2020 - 09:52 - Koronavirüs


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.