Bağ-kur= Mağ-dur

Köşe yazımın başlığının sonuna kadar arkasındayım. Mağdurun kelime anlamına bakınız:

kendisine haksızlık edilmiş (kimse).

Öncelikle bakalım SGK nedir:

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kısaltmasıdır ve riskten dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş sistemdir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zararı devlet karşılar. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastanelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz.

Sosyal güvenlik kurumunun imkanlarından faydalanmak için vatandaşlar çalışma şekline göre 4-a, 4-b, 4-c şeklinde gruplara ayrılmışlardır. Her bir grubun farklı sorunları olsa da bugünkü konumuz 4-b yani eski bilinen adıyla Bağ-Kur mağdurları.

Sosyal güvenlik kurumunun tanımı içerisinde vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşaması gibi bir tanım yer alırken özellikle iş hayatına yeni atılmış belli bir birikim sahibi olmayan ve zorunlu olarak bağ-kur’lu olan vatandaşların sisteme sitemi büyük. Kendi meslek grubumun üyeleri de buna dahil.

Çünkü 2020 yılı itibariyle gelirinizin ne olduğuna bakılmadan aylık ödemeniz gereken 4-b borcunuz

En

düşük indirimli 868,18 TL, indirimsiz 1.015,33 TL oldu. Bağkur priminin ödenmesi için devlet gelirinize bakmıyor.

Başka bir borç ödemeniz var mı, evinizin işyerinizin kirası birikti mi, çocuğun okul masrafları ne alemde demiyor hemen banka hesabınıza blokeyi koyuyor siz ben bu borcu ödeyemeyeceğim, sağlıkta da özel sigortalardan faydalanmak istiyorum diyemiyorsunuz. Yeni uygulama bu şekilde.

Artık Bağ-Kur primi ödemeyenlere ödeme emri geliyor, hatta haberiniz olmadan haciz, banka hesaplarının blokesi… Eskiden ödeme emri yoktu ve ödeyemeyen ve tercihen ödemeyen vatandaşlar da söz konusuydu. Sadece sağlıktan faydalanılamıyordu. Şimdi işler değişti.

Bugün her şeyden önce devlete borçlu olmak geliyor. Para kazanmak ve devlet yardımına muhtaç olmamak, belki de istihdam sağlamak için çalışıyorsunuz. Sonra yaptığınız işten bir gün emekli olunca 30 yıl ödediğiniz miktar kadar emekli maaşı almak için her ay günümüz ekonomisi için bence yüksek tutarlarda para ödüyorsunuz, KDV ödüyorsunuz, stopajlar, çalışanın sigorta primleri, maaşlar, kiralar, faturalar, aidatlar… Ve bunların altından kalkabilmek için 20’li yaşlarınızdan 60’lı yaşlarınıza kadar sabahtan akşama kadar mücadele ediyorsunuz…

Bağ-Kur yükümlüsü esnafın boynu bükük, beli bükük. Bağ-kur prim borcu birçok insanın aylık olarak ayıracağından çok fazla. Bu meselenin bir çözümü olmalı. Nihayetinde devlet insan için değil miydi, yoksa insan mı devlet için…

Anlayacağınız çok depresif bir yazı oldu bu Bağ-Kur meselesi…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zeynep Soydan Ünlü - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

İbrahim topçu - Benim 1986 yolundan esnaf kefalet kooperatifi üyeliğim var vergi mükellefiydim vergi numarası karnesini mevçut Bağ-Kur’da kaydım çıkmıyor Yardımcı olurmusuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Ocak 08:09


Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler