Sokak Hayvanları Çözüm Bekliyor

Hepimiz şehrin çeşitli yerlerinde bulunan sokak hayvanlarına rastlıyoruz. Kimisi bakımlı, aşılı, kulağında küpesi bulunan kontrol altındaki hayvanlar. Bir kısmı ise kendi başının çaresine bakıp yaşamını sürdürenlerden.

Şehirde yaşamaya çalışan, kendi popülasyonlarını kuran sokak hayvanlarının yaşadıklarıyla ilgili Sakarya bugüne kadar birçok defa gündeme geldi. Şehrin muhtelif yerlerindeki sokak hayvanları haricinde Karaman, Korucuk bölgesinde, Sapanca sırtlarında, Kaynarca yolu üzerinde gruplar halinde yaşayan, gerçekten çok kötü durumda bulunan köpek sürüleri var.

Geçmiş yıllarda hayvanlara destek olmak amacıyla çeşitli besleme etkinlikleri düzenlemiştik. Orada bu canların yaşadıkları zorlu hayatı bire bir görebilmiştim. Gördüklerim gerçekten içimi acıtmıştı. Hayvanların hemen hepsi aç ve hasta. Oradaki hayvanlar için gecesini gündüzüne katan gönüllüler bulunuyor. Fakat oradaki popülasyona ciddi bir çözüm sunulmadıkça bu beslemelerle de nereye kadar gider, orası ayrı muamma.

Bugüne kadar sokak hayvanları için çeşitli yatırımlar bulunuyor. Barınaklar yapıldı. Yeterli mi, tartışılır. Aşılama, kontrol altına alma faaliyetleri yürütülüyor. Fakat ne yazık ki tüm bu çalışmalar artan popülasyona net bir çözüm olamıyor, yeterli gelemiyor ki hala sokak hayvanlarıyla ilgili sorunlar devam ediyor.

Son dönemde sosyal medya üzerinde yine çeşitli görüntülere rast geldim. İç yakan görüntülerde barınak çevresindeki köpek sürüleri açlıktan birbirlerini yemeye başladığı iddia ediliyor.

Geçmiş dönemde de yeni yerleşim bölgesinde yaşayan sakinlerin buradaki köpek sürülerinin risk oluşturduğuna dair haberlerini okumuştum. Şehir merkezinde de sokak hayvanlarıyla ilgili şikayetler mevcut.

Sokak hayvanlarının yaşadığı eziyetlerin görüntüleri yayıldıkça şehrin imajı da bir o kadar zarar görüyor. Bu görüntüler artık şehrimize yakışmıyor. Şehirde kontrolsüzce dolaşan sokak hayvanlarının olması hem hayvanlar hem de insanlar için sorun teşkil ediyor. Ormanlarda eziyet çeken, sokaklarda risk oluşturan hayvanlar için günü kurtaracak çalışmalar yerine uzun soluklu çözümlere ihtiyacımız var.

Şehir göç aldıkça, merkezdeki hareketlilik, trafik arttıkça sokak hayvanlarının yaşam alanları da daralıyor. Burada tek tek anlatmak için alanım yok ama konuyla ilgili bugüne kadar birçok şehir net çözümler üretti. Ne insanların ne de zor koşullar altında yaşamaya çalışan hayvanların zarar görmeyeceği çözümler…

Buna artık Sakarya’nın ilgili tüm kurumları, veteriner hekimleri, sivil toplum kuruluşları buluşup bir çözüm getirmeli. Nüfusla birlikte artan sokak hayvanları sorununa sürdürülebilir bir proje şart. Hepsi bize emanet o hayvanlara bu zulmü yaşatmamalıyız…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mert Atalay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler