Mücadele edenlerle mücadele ediyoruz

Koronavirüs ile alakalı ciddi bir mücadele yürütülüyor. Alınan tedbirleri gördüğümüzde devlete olan güvenimiz artıyor. Peki ne zamana kadar? Tedbirler bizi de ilgilendirene kadar.

Yani tam manası ile “Bize de mi lolo” dediğimiz yerdeyiz.

Okullar tatil edildiğinde devlet tedbirlerini alkışladık. Camiler kapatıldığında durumun ciddiyetini kavradık. Konu kendi iş yerlerimize geldiğinde canımız sıkılmaya başladı. Umreden dönen vatandaşların karantinaya alındığı durumda ise gerçekten inanılmaz tepki gösterenlere tanıklık ettik.

Barikatları aşmaya çalışan umreciler gerçekten enteresan tavırlar sergilemiş.

Hastaneden çocuğunu kaçıran adam çocuğuna iyilik ettiğini düşünüyor. Karantina ölüm bekleme yeri değil ki! Hastalıkla daha iyi mücadele etmek adına toplumla hasta arasına mesafe koymak sadece.

Karantinaya alınan kişi aslında dışarıdakilerden daha sıkı kontrol ediliyor. Sen hastalandığında doktora giderken nazlanıyorsun ama karantina altındaki hastanın yemeği, suyu, ilacı zamanında veriliyor. Karantina altındaki kişi dışarıdaki kişilerden daha fazla ilgi görmüş oluyor.

Dün çarşı pazar dolaştım biraz. Umreden gelenlerin (karantinaya alınanlardan önce gelenleri) pazarda tur attığını, güle oynaya dolaştığını gördüm. “Hacı eve gidip istirahat etsene” dediğimde “Bize bir şey olmaz. Biz eski toprağız” dedi. “İnşallah toprak olmazsın, bu mantıkla” diyemedim.

Devlet hastalıkla ayrı, hastalıkla mücadele edenlerle mücadele edenlerle ayrı uğraşmak zorunda.

Akıllı davranır, tedbirleri ciddiye alır, bilime teslim olursak, bize bir şey olmaz. Ama duygusal davranır, işi ağırdan alır, hayatta kalmaktan daha önemli şeyler olduğunu düşünürsek kurusa bakmayın da bu işin önünü alamayız.

Önce koronavirüs ile mücadele edenlerle mücadele edenlerin devre dışı kalması lazım. Virüsü er geç yeneriz de cehaleti yenmemiz biraz zor gibi…

Ramazan geliyor gibi

Dün gece yarısından itibaren koronavirüs ile ilgili tedbirler daha da yaygınlaştırıldı. Kahve ve kafeterya tarzındaki yerler kapatıldı. Bu yerlerin kapatılacağına ilişkin bilgi ise gündüz saatlerinde paylaşıldı. Kahvelerin ve oyun salonlarının kapatılacağını duyan vatandaşlar “Son son zaman geçirmek için” bu mekanlara akın etti.

Ramazan gelmiş de sahur öncesinde ne yersek karmış gibi…

Kardeşim gelen ramazan değil hastalık. Yemek depolar gibi moral mi depoluyorsun?

Yaşayarak öğreniyoruz

1999 Depremi’ni yaşamış bir nesil olarak bir jeolog kadar deprem konusunda bilgi sahibiyiz. Nereden fay geçiyor, nerede radye temel kullanılır biliriz?.. Deprem çantası, artçı, öncü hepsinin bilgisi bizde mevcut.

Dolar krizini yaşadığımız için kur çıpasını, serbest veya dalgalı kuru bize soracaksın.

Terör olaylarını yaşadığımız için terörler mücadele dersi verebiliriz.

Mülteci ağırladığımız için mültecilerin nasıl ve ne şartlarda misafir edilmesi gerektiği hakkında kitap yazabiliriz.

15 Temmuz gibi bir darbe sürecinden geçtiğimiz için darbe dersi verebiliriz. “Darbe girişiminde ne yapılması gerektiğini sizden öğrenecek değiliz” diyecek kadar bir altyapımız var.

Sonra son ekonomik krizi yaşadık. Bu krizde üretmeden tüketmenin ne gibi sonuçlar doğuracağını gördük. Makro mikro ekonomi öğrendik. Tarım toplumu ile sanayi toplumunu kıyasladık.

Şimdi koronavirüs sayesinde karantinayı, sağlık tedbirlerini öğreniyoruz. Bir sosyal medya paylaşımında “Gelecek nesillere anılarımızı anlattığımızda ‘Yine başladı bizim bunak’ diyecekler” diyordu.

Ama her şeyi yaşayarak öğrenen bir nesil olduk çıktık resmen…

HECATİ: "Durdurun dünyayı inecek var" dedikleri yerdeyiz...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Münir Ali Kara - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler