
Kaz Dağları, Alaplı, Ünye-Fatsa, Murat Dağı… Doğayı katleden maden projelerinden sadece birkaçıdır.
Ülkemizde son 13 yılda 99 bin hektar orman madenlere açılmış, ormanlardaki maden arama sahaları önceki dönemlere göre kat ve kat artmıştır.
Söz konusu projelerle ağaçların kesilmesiyle birlikte yeraltı sularının, derelerin ve göllerinde kirlendiğini, yer altı ve yer üstü canlıları olmak üzere büyük bir ekosistemin yok olduğu görülmektedirler.
Yapılan araştırmalar ormanların yaz aylarında hava sıcaklığını 10 dereceye kadar azaltabildiği, kuraklığı engellediği görülmektedir.
O yüzden iklim değişimini dikkate alarak tek bir ağacın bile vazgeçilmez olduğu bir gerçektir.
Bu maden arama şirketlerinden en önemlileri Kanadalı şirketlerdir.
Kanadalı Alamos şirketinin Çanakkale ili sınırlarındaki Kirazlı ve Ağı Dağı, Çamyurt ile birlikte Kaz Dağları'nda toplam 3500 hektarda arama ruhsatı bulunmaktadır.
Kanadalı Centerra Gold isimli şirket de Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde altın aramak için sondaj çalışmalarına başlamıştır.
Yine Kanadalı olan Eldorado Gold Corporation, Türkiye'deki taşeronu Tüprag Metal Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. aracılığıyla Samsun'un Kavak ve Havza ilçeleri arasında kalan Şahin Dağları'ndaki 1975 hektar alanda 16 Ekim 2024 tarihine dek altın madeni arama ruhsatı almıştır.
ÇED raporunda 165 milyon dolarlık Kazdağı projesinin uzatılmadığı takdirde altı yıl süreceği, bu süre zarfında
500 bin ons altın ve
3 milyon 6 bin ons gümüş üretileceği belirtilmektedir.
Bu maden sahalarından çıkarılan altının devlet katkı payı dünyada yüzde 10-20 arasındayken Türkiye’de kağıt üzerinde yüzde 8-9 arasında, gerçekte ise ne VAHİMDİR ki yüzde 5 bile değildir.
Bu oran, devletin madenciye teşvikiyle değişmektedir. Madenci ürettiği madeni kendi tesisinde işleyip son ürüne çevirirse devlet hakkından yüzde 40 indirime gitmekte ve bu nedenle devletin aldığı pay yüzde 4,8 gibi sömürge ülkelerinde bile olmayan oranlara düşmektedir.
TEMA Vakfı'na göre maden alanının yüzde 98,7'si orman alanında bulunurken, 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapmakta, yedisinin ise dünyada sadece Türkiye’de bulunduğu belirtilmektedir.
Bölgede ayrıca 18 memeli,
41 kuş, 10 sürüngen ve
117 böcek türü yaşamaktadır...
6 yıl sonra bu zenginliklerimizin belki de hepsini Katar Katar kaybedeceğiz‼️
Vatanın kalbi ormanların derinliklerinde saklıdır. Ormansız bir millet ölmüş bir millettir‼️
Ne kadar Yerli, Milli ve Doğa koruyucu olduğumuzu anlatmaya çalıştım...
Sağlıklı bol bereketli bir hafta diliyorum…
Günaydın sakaryam.dr by yazılarınızı okudukça şunu daha iyi anlıyorum devleti yönetenler bir örümcek ağı gibi ülkeyi avuçlarının içine almış inim inim inletiyolar şunuda düşünmüyo degilim bu halk neden bu kadar yanlışa dur demez acaba haberdar degillermi yoksa kulaklarimiz sagir gozlerimiz körmü oldu neden yarınlarımızı kendi elimizle bitiriyoruz çokta ümidimi yitirmekte istemiyorum inandigim bu türk milleti elbet dirilecek yapılan bu yanlışların hesabı soracaktır.sizin araciliginizla burda tüm türk kardeşlerime sesleniyorum lütfen koronaya dikkat edelim maskelerimizi takalım kurallara uyalım tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum