GEL BAKLIM BAYRAM EFENDİ

Gel bakalım bayram efendi. Seninle konuşalım biraz. Her gelişin bir önceki gelişini arattırmakta... Mesela sana soruyorum. Eskisi kadar mutlu edebiliyor musun insanları? Yolunu bekliyor mu çocuklar? Hani eskiden olduğu gibi gece bayram gelirde uykuda kalır göremem diyerek sabaha kadar yolunu gözleyen çocuk var mıdır? Az veya çok bayram için kendine alınan bayramlığa sarılıp uyuyan veya yastığının altına alarak yatan kaç çocuk kaldı.

Aslını sorarsan bayram efendi seni beklerken çocuklarsın duyduğu heyecanın kaybolduğu gibi, senin gelmende artık fazla bir şey ifade etmiyor gibi, çocuklara... Senin gelişinde kaç çocuk gidebildi komşusundan şeker toplamaya? Kaç çocuk komşusundan bir ferdi tanır oldu ki, gidebilsin. Yaşlı babaanneler hatırlanmanın sevinci ile kimlerin cebine mendiller, çoraplar, çerezler ve bayram harçlığı koyabildi acaba...

Duydum ki sade çocuklardan değil ev reislerinden de eskisi gibi itibar görmüyormuşsun.... Çoğu aile reisi; 'Şu bayramı da bir atlatsak ' diyorlarmış. Çoğu ailede de sen geliyorsun diye baklava börek gibi hamur işleri artık yapılmaz olmuş. Hazır alıyormuş insanlar. Yasak savarcasına... Galiba sadece mezarlık ziyaretlerinde bir aksama yokmuş. O da galiba senede iki gün olduğu için... Allahtan kadınlar arası az da olsa Ramazan içerisinde okunan mukabeleler durumu biraz kurtarır olmuş.

İşte böyle ramazan efendi... Senin gelişinle bir tek küskünün barıştığını görmedim senelerdir. Daha kötüsü de, bir tek küskünü barıştırmak için seferber olan mahalleliyi de görmedim. Elimden gelse de bir istatistik tutabilsem ,kaç fakir veya kimsesiz geldiğine sevindi diye... Şimdi insanlar senin geldiğine en çok tatil geldi diye seviniyormuş....

Aslında uzun zamandır sende yalınız geliyorsun.

Mesela gelirken yanında hoşgörü, sevgi ve saygı yok...

Bilmem ki sen gene onlarla geliyorsun da bizler mi o tarafını göremiyoruz? Bize görünen uzun zamandır yanında sadece Azrail'in olduğu... Senin gelişinle birlikte trafik kazarlında ölü sayımız 100'den aşağı düşmez oldu. Bayramlarda evine şivan düşenlerin hepsi; ' Bayram seyahatinde' diye başlıyor.

Korkum odur ki bayram efendi gelecek zamanlar geçmişi arattıracak gibi görünüyor. Bizin kinayemizde kaybedilenleri gösterebilmek amaçlıdır. Yoksa sen hep gel ama eskiyi arattırmadan.

Bir çift sözde dostlarıma, okurlarıma var. Ne çok şey kaybetmişiz. Hangi değerler uçup gitmiş elimizden şöyle bir hatırlayalım. Bana sorarsanız birazcıkta rant var diye, bir sahurdaki davul aklımda Ramazandan kalmış geriye. O da manisi yok, atışması yok, hatta estetiği yok, kafama vurur gibi devam etmekte... Bugün yarın çevreye rahtsızlıktan –ki ban göre de bu çalışla öyle- AB'ye sorularak yasak edilir. Sen sağ ben selamet.

İşte böyle bayram efendi inşallah seneye güzel gelesin....

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemil Cebecioğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler