Sakaryalılık bilinci

Birkaç yıl önce bir seminere katılmıştım. Sunum yapan Sakaryalı olmayan uzman sözü dönüp dolaştırıp Sakarya ‘ya getirmiş ve şöyle demişti.

Dünyada nüfus orantısına göre en çok selfie çekimi sıralamasında Sakarya 4. sıradaymış. (Özbenliğin çok yüksek olması durumu)

Türkiye'nin vilayetlerinde yapılan araştırmalarda kendi vilayetine aidiyet duygusu konusunda (Sakarya’lılık bilinci) en az bilince sahip olan vilayetlerden biriymiş Sakarya. Bu da sosyal kültürel ve ekonomik alanda Sakarya'ya eksi yazan bir durummuş.

Buraya kadar sunum yapan uzmanın yalancısıyım.

Kuzey ülkelerinin ne kadar gelişmiş olduklarını hepimiz biliriz. Bu zor coğrafyada (Kar,buz, bitki örtüsünün sınırlı olması olması )insanların tek başlarına hayatta kalamayacakları aşikardır. Yüzyıllardır kömün(birlikte) yaşam kültürünü sürekli geliştirmiş olmalarından kaynaklanan ortak yaşam ve işbölümü alışkanlıklarının yaşam kalitesine yansımış olması gözlemlenen bir durumdur. Bu durumu ülkelerinin tüm platformlarına yaymış olmaları sürekli hale getirmeleri gelişmişliklerinin altında yatan en önemli faktörmüş. Sahip olunan kıt imkanlardan ekonomik ve sosyal mucize yaratmak ancak böyle açıklanabilir.

Birinci dünya savaşı sonucunda 20. yüzyılın başlarında Sakarya'nın Balkanlar, Kafkasya ve Doğu Karadeniz’den almış olduğu yoğun göçün nüfusun çeşitlenmesine yol açtığını biliyoruz. Bu göç sonucunda oluşan kültürel farklılığın meydana getirdiği geneldeki heterojen yapı özelde homojen nüfus ve kültür yapısına sahip köyler ,kasabalar ve mahalleler meydana getirmiştir.

Bu durumun zaman içinde ; gettolar(kapalı yaşayan insan toplulukları) meydana getirdiğini söylemiş olsak abartı olmaz diye düşünülebilir. Yine bu toplulukların topluluklar arası ekonomik sosyal ilişkilerde birbirlerine uzak(Düğün, bayram, cenaze vb etkinlikler dahil) yaşam kültürü geliştirdiğini gözlemlerimizden anlayabiliriz. Sakarya’nın farklı yerleşim yerlerinde yaşayıp ta bir araya gelen insanlar her zaman nereden geldiklerini ve aidiyetinin ne olduğunu birbirlerine sorarlar.

Bakıldığında Sakarya’nın güncel yaşamına giyimine, yemeklerine, oyunlarına her türlü sosyal kültürel yapısına yansıyan bu zenginliği yeterince değerlendiremediğini iddia etsek asla abartı olmayacaktır. İlimizin birlikte yaşama ve ortak çıkarlar etrafında kümelenme ekonomik ve sosyal çıkarlar elde etmesi söz konusu olduğunda Sakaryalılık bilincini yeterinde geliştirememiş olmasının bu yapı ile ilişkilendirilebileceği söylenebilir.

Sakarya’nın çeşitliliği ile zengin insan gücünü; sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda kullanmada, ortak değerler ortaya koymada, vilayetin çıkarları paralelinde kullanmada verim alıp almadığımız tartışmalı bir konudur.

Bu açıdan bakmayı denediğinizde Sakarya da var olan sivil toplum örgütleri, dernekler, iş çevreleri siyaset yapıcılar ve yöneticilerin bu durumun ne kadar farkında olduğu da tartışmalı bir durumdur.

Sakarya’yı sahip olduğu ekonomik potansiyel, sosyal kültürel varlıklar, doğa ve bitki örtüsü, turizm potansiyeli, ulaşım ağı, lojistik, coğrafi yapı bakımından diğer vilayetler ile bir karşılaştırma yaparsak Sakarya açık ara çoğu vilayetin önünde yer alan zengin dinamik bir yapıya sahiptir. Sahip olunan varlığı ne kadar verimli kullandığınız çok önemlidir ki veriler bunu kullanamadığımızı gösteriyor. Sayın valimizin yeni göreve başlamış olmasına rağmen Sakaryalıların yıllardır farkına varamadığı yukarıda saydığımız dinamikleri görüp sürekli dile getiriyor olması bizim için umut verici bir yaklaşımdır

Soru şu :Kuzey ülkelerinin kıt imkanlarla elde ettikleri zenginlik ve yaşam kalitesini biz Sakaryalılar olarak sahip olduğumuz bu kadar fazla imkan ve dinamiklerle niye elde edemiyoruz.

Bu vilayetin farklı kültürlerin zenginliklerini taşıyan insanlarının, sivil toplum örgütlerinin, derneklerinin , iş çevrelerinin, siyaset yapıcılarının Sakaryalılık bilinci konusunda bir kez daha düşünmeleri elzemdir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şenol Kabaoğlu - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Ali Çetinkaya - Biz il dışında yaşadığımız zamanlarda Sakarya dan gelen misafirlerimizi oradakilere tanıtırken, misafir kutsal topraklardan diye tanıtıyorduk. Sakarya ve Sakaryalılar son yıllarda bu özelliğini kaybetti.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 07:53
01

Ali Çetinkaya - Biz il dışında yaşadığımız zamanlarda Sakarya dan gelen misafirlerimizi oradakilere tanıtırken, misafir kutsal topraklardan diye tanıtıyorduk. Sakarya ve Sakaryalılar son yıllarda bu özelliğini kaybetti.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 07:53


Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler