Sarıgül Hareketi ve Sedat Büyük

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türkiye Değişim Hareketi (TDH) adıyla başlattığı çalışma olgunlaştığında yeni bir parti kuracak. Bu çerçevede Karasu'yu örgütleme görevi 1989-94 döneminin SHP'li Belediye Başkanı Sedat Büyük'e verildi.

İl sorumlusu Vedat Özer de DSP'nin eski il başkanlarındandır. Karasu toplantısındaki açış konuşmasına ilginç bir cümleyle giriş yaptı: 'Biz sol bir parti değiliz!'

Vedat Özer özellikle böyle bir söylemi neden tercih etti acaba? Sarıgül'ün ve genel sekreteri Hasan Aydın'ın TDH'sı sol hareket değilse nedir? Sağ mı; veya sol ile sağ arasında (belki de dışında) bir çizgi mi? Özer'in konuşmanın devamında bu soruların yanıtlarını bulamadık doğrusu.

Toplantı bitiminde bize TDH Lideri Mustafa Sarıgül'ün temsilcilerine yaptığı ilk konuşmanın metni verildi. Baştan sona bir solukta okuduk. Vedat Bey Sarıgül'ün temsilciler toplantısına katıldı mı katılmadı mı? Doğrusu şüpheye düştük. İşte TDH liderinin konuşmasından dikkat çekici bazı alıntılar:

'Doğrultu tutarlığımızdan taviz vermeden, sosyal demokrat siyasi kimliğimizi koruyarak, ulusal birlikten yana herkesi kucaklayıp iktidar mührünü Ak Parti'den almak...'

'TDH, emekten yana, barıştan yana, özgürlükten yana, varlıktan yana, bereketten yana bir harekettir...'

'Doğulu da bizim olacak, batılı da bizim olacak. Cami de, cemevi de, kilise de, sinagog da bizim olacak...'

'Bizim siyasi çizgimiz, emekten ve alınterinden yanadır...'

'Bülent Ecevit'in dürüst ve halkçı tişiliğini, Prof. Dr. Erdal İnönü'nün bilim adamı ve devlet adamı anlayışını, Turgut Özal'ın pratik çözümlerini kendimize rehber edineceğiz...'

'Bu, geniş anlamda bir sosyal demokrasidir. 21. Yüzyılın sosyal demokrasisidir. Biz sosyal demokrat kökenli bir merkez siyaset inşa edeceğiz...'

Harektin lideri bunları söylüyor; partiyi Sakarya'da örgütleme görevini alan ve geçmişte adı sol olan partinin il başkanlığını yapmış kişi konuşmasında üstüne basa basa 'sol parti olmadıkları' vurgusunu yapma ihtiyacı hissediyor. Burada bir çelişki yok mu? Dağdaki çobana Sarıgül'ün parisini sorsanız solda olduğunu söyler. Özer bunu kabul etmiyor mu; yoksa işin içindesağa göz kırpma hesapları mı var?

Karasu'ya dönersek... Sedat Büyük 12 Eylül sonrası partilerinden Halkçı Parti'nin kurucu ilçe başkanıdır. Arkasından SODEP-HP birleşmesiyle SHP adını alan partinin başkanlığına getirildi. 1989'da da SHP'den belediye başkanı seçildi. O dönemde Türkiye'de sosyal demokrasi zirvedeydi ama, Sedat Büyük'ün örgütlenmedeki ustalığı ve kenardaki seçmeni harekete katmadaki başarısı inkar edilemez.

12 Eylül 'ün baskıcı yönetimi, 1984'ten itibaren sosyal demokratlara yerel yönetimlerde iktidar kapısını aralamıştı. Solun yükselişi Türkiye'de olduğu gibi Karasu'da da tavan yaptı. Önce SODEP'le Selahattin Tatlı, arkasından SHP ile Sedat Büyük 10 yıl süreyle belediyeyi yönettiler.

Sedat Büyük, TDH ile çıktığı bu yeni yolda Sarıgül'ün karizmsğnğ de arkasına alarak kenar mahallelerdeki kadrolarını yeniden toparlayıp 25 yıl öncesinin heyecanını yaratabilir mi? Soru ve sorun budur.

Karasu'daki toplantıya katılanlara baktığımızda, özel dostluk ilişkileri hatırına bir araya gelindiği havası sezinledik. Yine de tanıdığımız Sedat Büyük'ün, tuttuğunu koparan inatçı ve yolundan dönmeyen yapısını tekrar tekrar kenara not ediyoruz.

Sarıgül Hareketi Türkiye'de ve Karasu'da şansı nedir? CHP'nin lider kadrosuna yönelik hoşnutsuzluklar ve DSP'nin Ecevit sonrası çözülme görüntüsü TDH'nin avantajı olabilir. Tabi ki, kendini tarifte bulanık söylemlerden kaçınılması koşuluyla. Yukarıda örneklerini verdik; lider başka, il ve ilçe yöneticileri başka konuşursa olur mu?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cihan Ersöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler