ATATÜRK ŞAİR MİYDİ?

Kanaatım odur ki, ülkemizde Atatürk çok anlatılmış ve hakkında pek çok eser yazılmıştır. Lakin O'nun kültür, sanat ve edebiyat yönünün gereği gibi anlatılamadığı kanaatindeyim. 'T.C.'ni kültür temeli üzerine oturtan Atatürk'ün kültür ve edebiyat yönü, siyaset ve askerlik yönünden eksik değildir.

Atatürk'ün şiir yazdığını ve okuduğunu ülkemizde acaba kaç insanımız bilir? Atatürk'ün kitaplara olan tutkusunun, aşk ve zevk derecesinde olduğunu ve her fırsatta kitabı elinden düşürmediğinden, kaç insanımızın haberi vardır? Şimdi Atatürk'ün kendi yazdığı bir şiirini vereceğiz. Şiir, buram buram vatan kokuyor. Tarih ve ecdat kokuyor. Milli heyecan ve his kokuyor ve hakikatı arıyor.

Cemil Sönmez 'Atatürk'te Edebiyat Sevgisi' adlı eserinde Atatürk'ün şiirle alakasını anlatır ve şöyle der: 'Ressam Arif Kaptanın babasından dinlediğine göre, Mustafa Kemal geceleri ahbap evlerindeki şiir toplantılarına katılıyor, şiirler okuyordu. Arif Kaptan babasından naklen şöyle demektedir:

Daha bir kurmay yüzbaşısı iken İstanbul'da veznecilerde sık sık görmeğe gittikleri arkadaşları Evronoszâde Mahir Bey'in konağında haftanın bazı geceleri toplanıp şiirler okuduklarını bu arada Mustafa Kemal'in de kendi şiirlerini arkadaşlarının dikkatini çeken bir içtenlikle okuduğunu babam anlatırdı.

Bu toplantının yapıldığı Mustafa Kemal'in Şam'a henüz gitmeyip İstanbul'da kuraları beklediği yıllardır. Ondaki vatan sevgisi herkesçe bilinmektedir. Bu toplantıların yapıldığı gecelerin birinde şu şiiri okuduğunu, yine Arif Kaptandan öğreniyoruz:

Gafil hangi üç asır, hangi on asır?

Tuna ezelden Türk diyârıdır.

Bilinen tarihler söylememiş bunu.

Kalkıyor örtüler, örtülen doğacak.

Dinleyin sesini doğan tarihin

Aydınlıkta karaltı, karaltıda şafak,

Yalan tarifi gömüp doğru tarihe gidin,

Asya'nın ortasında oğuz oğulları,

Avrupa'nın Alplerinde oğuz torunları,

Doğudan çıkan biz , batıda yine biz,

Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz ,

Hep insanlar kendini bilseler

Bilinir o zaman ki hep biriz.

Bilinir o zaman ki hep biriz.

Türk, sadece bir milletin adı değil

Türk bütün adamların birliğidir

Ey birbirine diş bileyen yığınlar

Ey yığın yığın insan gafletleri

Yırtılsın gökteki gafletten perde,

Hakikat nerede?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Turan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Sakarya'daki en başarılı belediye hangisi?
Tüm anketler