Dünya Aids Günü için bir araya geldiler

Hendek’te Dünya Aids Gününde Sağlık Çalışanları İle Farkındalık Konferansı Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünün koordinasyonu ile Hendek Devlet Hastanesi Konferans salonunda tüm sağlık çalışanlarının katılımıyla HIV/AİDS konusunda güncellenen bilgilerle farkındalık konferansı gerçekleştirildi.

Dünya Aids Günü için bir araya geldiler
Dünya Aids Günü için bir araya geldiler
Haber albümü için resme tıklayın

Konferansta SAÜ Tıp Fak. Tıbbi Mikrobiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve Hendek Hastanesi Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Muhammet Atay Özten sunumlarıyla sağlık çalışanlarını ve Hendek Akşemsettin Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencilerini bilgilendirdiler.

Konferansa Hendek Kaymakamı Halil İbrahim Acır, Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Burcu Başaran Güngör, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Hendek Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Sedat Aydın, Başhekim Yardımcısı Op.Dr. Hasan Samet Güngör, Hendek Hastanesi Müdürü Gökhan Eygi , Hendek Belediyesi Sağlık İşleri Başkanı Kemal Atala ,Hendek Hastanesi ve Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Personeli , öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladılar.

Konferansın açılış konuşmalarını yapan Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr. Burcu Başaran Güngör ve Hendek Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op.Dr. Hasan Samet Güngör HIV /AIDS konusundaki bilgilendirmenin önemine işaret ettiler.

Konferansta özellikle genç popülasyonun en büyük risk altında olan hedef kitle olduğunu ifade eden Prof.Dr.Mustafa Altındiş “HIV/AIDS hastalığı için bugün oldukça etkin antiviral ilaçlar geliştirildiğinden bahsederek bu ilaçları uygun şekilde kullanan AIDS hastası toplumdaki normal yaşam uzunluğu kadar yaşayabileceğini ifade etti.

HIV/AIDS hastalarının toplumdan dışlanması ve damgalanmalarının engellenmesi adına hem topluma hem de sağlık çalışanlarına büyük görevler düştüğünü ifade eden Altındiş , ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın bir çok ülkeye rol-model olabilecek şekilde, AIDS hastalarının damgalanmadan uygun tedaviyi almaları adına oldukça etkin önlemler geliştirdiğini anlattı. Hastalık yokmuş gibi davranmanın veya üstünü örtmenin hasta bireylerin uzun dönemli sağlık durumları ve halk sağlığı açısından çok daha ağır sonuçlar doğuracağını ifade ederek halkın AIDS konusunda bilgilendirilmesinin gerekliliğine dikkati çekti.

Konferansın ikinci sunumunda Hendek Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Muhammet Atay Özten gebelik ve HIV virüsü arasındaki anneden bebeğe geçiş ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Konferansın sunumunu gerçekleştiren Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz. Hem. Deniz De Asis sağlık çalışanlarının ve sağlık mesleklerine hazırlanan gençlerin bilgilendirilmesinin önemini vurgulamak ve toplumsal farkındalığı arttırmak üzere bu konferansı düzenlediklerini ifade etti.

"Konferansın başlangıç ve sonunda hazırlanan farkındalık standında Müzik öğretmenleri Mehmet Adalı ve Ahmet Akgün gitarla müzik dinletisi ile sağlık çalışanlarına keyifli anlar yaşattılar. 1980’li yıllarda tanıştığımız HIV ile bugün dünyada yaklaşık olarak 37 milyon kişi yaşıyor. O yıllardan bu yana önyargılar sebebiyle HIV ile yaşayanlara yönelik ayrımcı, dışlayıcı tutumlar sergilenmesi sebebiyle Dünya Sağlık Örgütünü yıllardır bu konuda toplumun her kesiminin bilgilendirilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor, önerilerde bulunuyor.Birleşmiş Milletler AIDS hastalığı ile ilgili global eylem planı ile dünyamızda bu hastalığın yayılmaması ve HIV /Aids li bireylerin tedavi edilerek yaşam kalitelerinin arttırılması konusunda ülkeleri bu eylem planına katılmaya davet ediyor.

Sağlık profesyonellerinin güncel bilgilerle hastalığın farkında olarak sağlık tedavi ve bakım süreçlerini yönetmesi konusunda desteklenmesi, bilgilenmesi sağlanmalıdır. HIV ile yaşayanlar toplumdan izole edilip nefretin açık hedefi haline getirilmemelidir. HIV ile yaşayanlar yalnızlaşması ve ötekileştirilmesi sağlık profesyonellerimizin ve toplumumuzun bilgilenmesi için kapsamlı çalışmalar, etkinlikler ve eğitimler yapılmalıdır. HIV ve AIDS tarihinin aktarımı, akran danışmanlığı eğitimlerinin verilmesi konusu son derece önemlidir. Gizliliğe ve en önemlisi de insana saygı duyulmalıdır."

02 Ara 2019 - 21:07 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sakarya Yenihaber Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sakarya Yenihaber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sakarya Yenihaber Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sakarya Yenihaber Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.